dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pitanje u vezi ovnolikog kunića. Star je 5 mjeseci i zadnjih tjedan dana je dosta mirniji nego prije, cili dan leži, jedino je navečer malo živahniji. Znam da su oni najaktivniji ujutro i navečer, ali može li neka pretjerana lijenost biti znak nečega?
Hvala, Antonio


O: Duže spavanje i mirovanje ljubimca tijekom dana može biti posljedica pretople okoline, kao i porasta vanjske temperature. Naime, glodavci i dvojezupci poprilično teško podnose više temperature (više od 24-26 stupnja C). Posljedično, pokušavaju više odavati temperaturu u okolinu, a manje iste proizvoditi. Stoga, neuobičajeno više leže, spavaju, manje jedu.

Iz tog razloga, kavez ili gajbica u kojoj se ljubimac drži, trebalo bi smjestiti u hladnijim prostorijama unutar stana (kupaonica, hodnik i slično).

Međutim, umanjena aktivnost u kombinaciji i s drugim znakovima, kao što su gubitak apetita, probavne smetnje,... mogu biti i pokazatelj određenih zdravstvenih poremećaja.

Više o nekim kliničkim znakovima prema kojima je moguće posumnjati da nešto nije u redu s ljubimcem možete saznati i u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med. ovdje.