Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje - štene sa 1,5 mjeseci trebalo bi putovati 900 km do svog novog doma i ne znam na što trebam obratiti pažnju tj. da li štencu tako dugo putovanje šteti i kako mu pomoći? Da li je dopušteno tako malom psu dati tableticu za spavanje da možda na taj način lakše prebrodi tako dug put? Hvala, Jadranka

O: Pas se u automobilu ne osjeća ugodno dok se na to ne navikne. Određeni postotak pasa, baš kao i ljudi, pati od bolesti putovanja. Stoga se i psu u automobilu moraju pružiti osnovni uvjeti da se osjeća lagodno i bez straha.

Potrebno mu je osigurati smještaj u kabini, ali nikako ne na prednjem sjedalu, a također niti na sjedalu iza vozača jer kod naglog kočenja može "odletjeti" naprijed. U našoj ponudi postoje prostirke za stražnje sjedalo, koje se po potrebi može iskombinirati na način da pokrivaju samo pola sjedala ako još netko sjedi sa psom iza. Postoji i specijalan pojas koji se pričvrsti za pojas na stražnjem sjedalu, a za Vašeg štenca imamo u ponudi zgodnu kutiju od čvrstog materijala, koja se namjesti na stražnje sjedalo i u njoj postoji pojas kojim se pas dodatno osigura: Camon sjedalica za auto Pet drive.

U automobilima sa velikim prtljažnim prostorom ima mjesta i za psa. Potrebno je samo na pod staviti deblji sloj spužvaste gume i prekriti je nekom prostirkom. U ponudi možete nabaviti i podesivu pregradu za prtljažni prostor.

Za vrijeme vožnje psu cemo omogućiti dovoljno svježeg zraka, no istovremeno ćemo paziti da zrak ne puše direktno u njega.

Ako putovanje traje dulje vrijeme, kao što je u Vašem slučaju riječ, povremeno ćemo stati da se pas malo razgiba, popije vode i obavi nuždu. No, kako je rijec o štencu koji često mokri najbolje mu je već u autu pod njega smjestiti jednokratnu prostirku Puppy potty za slučaj da mu "pobjegne" jer ipak je on još beba.

Nije dobro hraniti psića neposredno prije putovanja. Ako još niste nikada sa njim putovali, ne bi bilo loše napraviti jednu "test" vožnju da vidite kako reagira u autu. Naime, psi kojima je mučno u vožnji, odmah počnu pojačano sliniti, biti nemirni ili, naprotiv, premirni te povrate.

U tom slučaju obratite se veterinaru koji će Vam napisati recept za tableticu protiv povraćanja i za smirenje, a u našim tgrgovinama postoje i tablete protiv mučnine na biljnoj bazi za koje ne treba recept.

Pošto je Vaš putnik još štene, najvjerojatnije će prespavati najveći dio puta i probuditi se samo kad bude žedan ili mora obaviti nuždu. Ukoliko je blizu Vas i osjeća Vašu prisutnost, osjećat će se smireno i put će proći u najboljem redu.

OZNAKE: