Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru pet godina koja je sterlizirana, redovno čišćena od parazita,davala sam joj pastu protiv dlaka i redovno vodila u veterinara, ali problem je počeo prije godinu dana od kada kašlje gotovo svaki dan. Prvo je počela povraćati, onoliko puta koliko bi u tom danu pojela.Hranila sam je hranom za mačke Kitekat, Whiskas. Veterinar mi je savjetovao da pređem na hranu Hill's i od tada moja mačka ne povraća, ali kašlje, tako da joj se cijelo tijelo trese. Inače, mačka dobro izgleda, može dobro jesti, ima šest kila, ali taj kašalj ne prolazi. Davala sam joj antibiotik širokog spektra,sirup za kašalj, sve što su mi preporučili u veterinarskoj ambulanti. Marina

O: Kašalj je obrambeni refleks sluznice grkljana i dušnika. Čest je simptom cijelog niza bolesti dišnog, ali i ostalih sustava. Dugotrajni kašalj svakako zahtjeva temeljitu obradu koja uključuje detaljnu anamnezu, pregled, laboratorijske pretrage, rtg pretragu"

Kašalj najčešće nastaje kod prehlade, te virusnih i bakterijskih bolesti. On je ograničenog trajanja, od nekoliko dana do nekoliko tjedna. Produktivni kašalj može nastati zbog upale sluznice grkljana i dušnika, kada se prag podražaja koji izaziva kašalj bitno snizi. Već i sama sluz koja kod te upale nastaje izaziva kašalj. Suhi kašalj nastaje najčešće zbog podražaja izvan dušnika. Kašalj može nastati i zbog vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, a katkad i u grkljan i dišne puteve pa se kod Vašeg ljubimca može raditi i o teškom oštećenju sluznice izazvanim dugotrajnim povraćanjem.

Često je kašalj simptom kardiovaskularnih bolesti. Kod mačaka je vrlo česta hipertrofična kardiomiopatija. Kardiovaskularne bolesti nisu lako uočljive za laika, sve dok se ne pojave simptomi zatajivanja srca. Bolesti srca razvijaju se mjesecima, pa čak i godinama i vrlo polako utječu na cirkulaciju krvi. Organizam može kompenzirati novonastalo stanje kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, no do određene točke, kad ovaj mehanizam više nema učinka. Pravovremena detekcija srčanih problema stoga je vrlo bitna za kontrolu i usporavanje tijeka bolesti. Dijagnoza se postavlja kardiološkom pretragom koja uključuje kliničku pretragu, EKG, rendgenološki i ultrazvučni pregled srca. Zamor, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću), samo su neki od simptoma uznapredovale bolesti srca. Mužjaci su skloniji bolestima srca od ženki, a obično su prvi simptomi vidljivi u dobi starijoj od 5 godina.

Pošto su uzroci dugotrajnog kašlja brojni, savjetujem vam ponovni posjet veterinaru radi utvrđivanja uzroka istog. Naime, samo sa ispravnom i točno postavljenom dijagnozom i liječenje će biti uspješno. Po potrebi potražite i mišljenje drugog veterinara.

OZNAKE: