Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa koji već duže vrijeme ima vrlo rijetku stolicu, gotovu vodu. Zanima ma koji je razlog tome i molim vas neke savjete, zvala sam veterinara i dobila je injekcije koje, nažalost, nisu pomogle. Dali smo joj također i rižu, međutim bezuspješno. Zanima me postoji li nešto što bi joj ja mogla dati budući da trenutno nisam u financijskoj mogućnosti plaćati veterinara, a zapravo ni prvi put nije pomoglo.
LP, Katarina

O: Probavne poremetnje mogu biti uzrokovane raznim čimbenicima. Paraziti, virusi, bakterije, gljivice, neadekvatna prehrana, hormonalni disbalans te mehaničke smetnje samo su neki od uzroka, a problem može biti i u nekom drugom organskom sustavu.

Bitno je znati cijepni status ljubimca kao i datum posljednjeg tretmana protiv unutarnjih parazita te intenzitet tretiranja. Isto tako, ukoliko postoji sumnja na unutarnje parazite, bilo bi zgodno uzorak stolice dostaviti na koprološku pretragu.

Bakterije i virusi, odnosno disbalans mikroflore u crijevima, znaju biti uzrokom rjeđe stolice. Za isto će Vam veterinar prepisati antibiotik uz eventualno uzimanje pro i prebiotika.

Neadekvatna prehrana isto tako često izaziva promjene u kvaliteti stolice. U ponudi Pet centra možete pronaći veterinarske dijete namjenjene probavnim smetnjama, lako probavljive, bogate elektrolitima. Tako možete naći Royal Canine Gastrointestinal, Hill's i/d, Eukanuba Intestinal te Purina Veterinary Diet Gastroenteric. Sve dijete dostupne su u suhom i konzerviranom obliku.

Alergije se ponekad znaju manifestirati i putem probavnih promjena. Stoga bi valjalo naći hranu koja bi u tom smislu odgovarala ljubimcu sastavom, izvorom proteina kao i postotkom masnoća.

Bitno je naglasiti kako i sam rang hrane može biti od presudne važnosti kao i meso koje hrana sadrži. Preporuka je psa hraniti što kvalitetnije. Iz ponude Pet centru izdvajam superpremium hrane Brit Care, Hill's, Royal Canin, Eukanuba, Carnilove, Purina Pro Plan te Alleva. Izvor proteina i količina masnoće individualni su za svaku životinju, no ovdje mogu izdvojiti janjetinu kao izvor bjelančevina, zbog svoje lake probavljivosti.

Na kraju je potrebno napomenuti kako se bolesti drugih organskih sustava mogu manifestirati putem poremećaja u probavi. Valja još istaknuti i hormonalne poremećaje, kao i niz nasljednih i autoimunih bolesti.

Stoga Vam, unatoč Vašoj situaciji, mogu još jedino preporučiti Klinike Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao mjesto na koje se možete obartiti za drugo mišljenje.

OZNAKE: