Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Do sada sam imala sirijskog hrčka i imala sam neugodna iskustva dok su živjeli u paru. Neki ljudi su mi govorili da mogu živjet ali da će se ponekad potući. Sad si želim nabaviti zamorčića pa me zanima da li mogu živjeti u paru, a da se baš nikad ne potuku (2 ženke)?
Tina

O: Zamorčići (Cavia porcellus) su glodavci iz porodice Caviide, rod Cavia. Potječu iz Južne Amerike, iako ih danas u prirodi više nema. Omiljeni su kao kućni ljubimci i žive u prosjeku 4-5 godina (u iznimnim slučajevima do 8 godina).

Zamorčići spadaju u životinje koje su u prirodi obitavale u skupinama. One su se uglavnom sastojale od jednog mužjaka,većeg broja ženki i mladunčadi. Ovakav način života, uz činjenicu da su najaktivniji u sumrak ili noću, omogućavao im je lakšu obranu od predatora.

Ukoliko zamorčića imate za kućnog ljubimca, dobro mu je osigurati društvo (naravno, ako imate dovoljno veliki kavez koji će osiguravati normalno kretanje i boravak dvjema životinjama). Najčešće su kombinacije od dvije ženke, iako se ponekad, uz adekvatne uvjete, vlasnici odlučuju na skupinu (tri) ženki i kastriranog mužjaka.

Ukoliko ste obje životinjice nabavili u približno isto vrijeme, ne bi trebalo biti problema u međusobnohj komunikaciji. Naime, zamorčići se vrlo brzo naviknu na društvo u kavezu i, prema nekim istraživanjima, znatno je snižena mogućnost od pojave stresa bilo koje vrste kada žive u skupini. Ukoliko se odlučite na ''mušku'' kombinaciju ljubimaca, moglo bi biti problema jer su teritorijalniji od ženki i jedan bi mogao iskazivati dominaciju. Najnepovoljnija je kombinacija držati npr.dva mužjaka i ženku, jer bi se, zbog rivalstva, među mužjacima konstantno odvijale borbe za ženku.

Zamorčići se uglavnom dobro slažu i sa kućnim ljubimcima drugih vrsta, međutim, neke se ne preporuča držati zajedno, uglavnom da ne bi došlo do unakrižnog širenja bolesti. Ukoliko poželite držati zajedno zamorčića i hrčka ili miša, postoji mogućnost od širenja respiratornih infekcija, a ponekad se događa da ovi manji glodavci napadaju zamorčića - uglavnom zbog straha.

Zajedničko držanje kunića i zamorčića se ne preporuča, budući im se ishrana razlikuje, pa suživot u istom kavezu ne bi bio moguć. Osim toga, kod kunića se nerijetko javljaju bakterijske infekcije dišnog sustava (Bordetella spp. ili Pasteurella spp.) za koje su i zamorčići primljivi.

Ukoliko je zamorčić u kući sa psom, bitno je da vlasnici na vrijeme nauče psa da zamorčić nije njegova potencijalna lovina i da ga kao takvog ne smije dirati.