dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam tvoricu staru 1 godinu i htjela bi nabaviti još jednog tvora. Da uzmem ženskog ili muškog tvora? Hoće li se oni slagati?

Hvala, Missy


O: Slaganje postojećeg i novog tvora je individualne prirode te je poprilično teško procijeniti hoće li se slagati ili ne. Iz tog razloga, savjetuju se pristupi kao i u međusobnom upoznavanju drugih životinja, npr. pasa. To podrazumijeva upoznavanje postojećeg i novog ljubimca na neutralnom teritoriju. Na takav način je moguće prevenirati pojavu eventualnog agresivnog ponašanja kao posljedica teritorijalnosti.
 
Također, savjetuje se kada novi ljubimac dođe u dom postojećeg da ga se smjesti u kavez odmah do kaveza postojećeg ljubimca. Nakon nekog vremena, možete zamijeniti kaveze ljubimcima i na takav način osigurati da se ljubimci međusobno dobro naviknu na miris jedan drugog.

Postepeno, osigurajte im dovoljno vremena za igru i na svaku pojavu agresivnosti rastavite ljubimce te probajte nakon nekog vremena ponovno. Smatra se da period adaptacije jednog ljubimca na drugog traje oko 7-8 tjedana te se unutar tog vremena razvijaju veze i povezanost.
 
Uzgajivači savjetuju da je lakše priviknuti postojećeg i novog ljubimca različitih spolova, nego postojećeg i novog ljubimca istih spolova.

OZNAKE: