Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva tjedna sam kupila dva mala degua, oba muška. Od početka je jedan bio življi i znatiželjniji, a drugi mirniji, ali sam mislila da je to stvar karaktera. Ovaj prvi je skakao, trčao se i igrao, a ovaj drugi je dva dana samo ležao. Bio se jednom rastegao i mislila sam da je umro, ali nakon nekog vremena se opet skupio. Danas je nažalost zaista uginuo. Drugi degi nije dao da ga izvadim, ali nakon nekog vremena sam uspjela. Sad mi ovaj degu stalno plače, zavukao se u rupicu, drhti i teško hoda... Čini se da će i on sad umrijeti od tuge. Postoji li način da mu pomognem?
Sarah

O: Čileanska vjeverica ili degu izgledom podsjeća na križanca između vjeverice i štakora.

Ovaj ljubimac pripada dnevnim životinjama te je posebito aktivan ujutro i poslijepodne.
 
Ženke su veće od mužjaka, repić im je dug i tanak, zubići vrlo oštri, boja krzna kreće se od svjetlo žute do narančaste. Vrlo je druželjubiv i voli komunicirati sa svojim vlasnikom posebnim zvukom. Kada ih želimo uzeti u ruku treba biti vrlo oprezan (ne potezati ga za repić) jer se mogu osjetiti ugroženim i ugristi. Vole se kupati u pijesku poput činčila. U prirodi žive oko 15 godina, dok u zatočeništvu žive 6-7 godina. Vrlo su aktivni i inteligentni.

 

Naime, kako ova skupina životinja u prirodi živi u skupinama potrebno bi mu bilo osigurati društvo. Nerijetko, može doći i do pojave agresije i depresije, ako im se ne osigura društvo.

 

Stoga, vjerujem da je ponašanje Vašeg ljubimca i posljedica žaljenja i gubitka.

 

Mnogi uzgajivači, u ovakvim situacijama, savjetuju nabavljanje novog ljubimca. Naravno, to sa sobom nosi i određene potencijalne probleme, kao što su agresija i teritorijalnost jednog ljubimca prema drugom, odnosno razmnožavanje ako nabavite jedinku drugog spola. 

 

Ako se odlučite na kupovinu drugog ljubimca, ljubimca koji će praviti društvo postojećem, pripremite se za određeni period privikavanja. U tim slučajevima, savjetuje se postepeno upoznavanje i to na takav način da pregradite kavez ili stavite kavez do kaveza kako bi se ljubimci upoznali i prije nego počnu živjeti zajedno. Također, pazite da ne zanemarujete prvog degua jer će postati ljubomoran na pridošlicu.

 

Najbolje je imati dva degua istog spola, a najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre).

 

Također, savjetuje se i da odvedete svog ljubimca kod veterinara kako bi isti odredio njegov zdravstveni status te otklonio mogućnost bolesti.