Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi kratko odgovorite na nekoliko pitanja. Kunić ima oko 2,5 mjeseca. 1. Kako ga naučiti da svoje fiziološke potrebe obavlja na jednom mjestu (u kavezu u posudu) i to kada je u kavezu ali i izvan njega? 2. Kako ga naučiti da ne ide na određena mjesta (npr. iza tehničkih uređaja gde ima puno kabela)? 3. Da li smije biti na otvorenom (dvorište) i ako smije hoće li otići daleko (na cestu) ili će biti u blizini ukućana? 4. Zašto ne voli ići u svoju kćicu u kavezu? 5. Da li se kunići ikako glasaju?
Pozdrav i zahvaljujem Vam,
Darko.

1. Kunići su vrlo čiste životinje te gotovo da nemaju nikakav miris ukoliko se redovno čiste. Većinu svoga vremena provode u čišćenju svoga krzna. Mnoge vlasnike zabrinjava problem oko vršenja nužde. Po tom pitanju ne bi trebalo biti problema, jer kunići su genetski predisponirani da svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednome mjestu. Obično izaberu kutove gdje će vršiti nuždu, a jednostavno ih je i naučiti na to.

Pravilo je da stariji kunići brže uče od mladih, iako će već i kunić od nekoliko tjedana steći tu naviku. Kao stelju možete koristiti sijeno, hablovinje, piljevinu ili pjesak za kuniće. Pijesak za mačke također može poslužiti, ali radije to izbjegnite ako je moguće, jer bi u suprotnome pri udisanju prašine iz pjeska moglo doći do zdrastvenih problema u vidu alergija.

Pijesak možete staviti u posebne plastične posude, tzv. wc za kuniće, bez obzira da li boravi u kavezu ili je slobodan. Ako kunić boravi u kavezu, posudu je najbolje smjestiti na mjesto koje njemu najviše odgovara, odnosno gdje se prvi puta pomokri, a u Vašem slučaju tamo gdje je već do sada mokrio. U suprotnome ako je kunić slobodan, posudu smjestite u prostorijama gdje najviše boravi. Možete postaviti i više posuda. Kada Vaš kunić stekne tu naviku, strpljivo će čekati da ga pustite u prostoriju (ako je zatvorena) u kojoj se nalazi posuda.

Svakako bih Vam preporučila da za takva mjesta ne koristite balkon ili sl. kako ne bi zbog naglih promjena temperature došlo do zdrastvenih problema. Posude za obavljanje nužde potrebno je redovno čistiti, jednom dnevno ili prema potrebama Vašeg kunića. U protivnome, kako su oni čiste životinje, neočišćena posuda ih može odbijati.

Ako bi Vaš kunić obavljao nuždu izvan predviđenoga mjesta, neka Vas to ne zabrinjava, već budite strpljivi i uporni. To je najčešće znak kojim kunići obilježavaju svoj teritorij. No, to je mala cijena koju ćete plaćati za zadovoljstvo koje će Vam kunić pružiti.

Navikavanje kunića na obavljanje nužde u posudama počinje s kavezom i držanjem posudice u njemu. Povremeno ga puštajte van, a prije toga postavite jednu ili dvije posudice izvan kaveza. Kako će se s vremenom sve više navikavati na posudice, nastojte mu omogućiti sve više slobodnoga prostora. Ako mokri u kutu gdje se ne nalazi posudica, premjestite je na to mjesto. Na početku promatrajte svoga kunića što je više moguće te kada primjetite da zauzima položaj karakterističan za vršenje nužde nježno ga podignite i stavite u posudu. Nakon što prvi puta upotrijebi posudu pohvalite ga i nagradite ga sa nekom od njegovih omiljenih poslastica. Kako se bude privikavao smanjite i broj posudica.

Budite spremni i na to da će unatoč svemu, ponekad i obavljati nuždu na drugim mjestima kako bi, kao što sam navela, obilježio svoj teritorij. To su problemi s kojima se susreću i vlasnici pasa i mačaka.

2. Kunića nije moguće naučiti da ne ide na mjesta gdje su žice i kablovi. Preporučila bih Vam da takva mjesta ogradite ili zaštitite ili jednostavno podignete na razinu (ako je to moguće) do koje kunić ne može doći. Nikako ga nemojte puštati iz kaveza dok Vas nema kod kuće kako biste ga mogli imati pod stalnom kontrolom.

3. Ako imate dvorište poželjno je da kunića povremeno pustite na "zrak" da se iskače i potroši kandže na prirodnom terenu. Kunići se ne ponašaju kao psi, stoga nemojte očekivati da će se na dvorištu držati u Vašoj blizini. Ako Vam dvorište nije ograđeno, a cesta je blizu dvorišta, preporučila bih Vam da kupite ham i vodilicu za kunića.

4. Što se kućice u kavezu tiče, niste naveli od kakvih materijala je, koje je veličine, i gdje se točno nalazi. Možda mu je kućica premala, možda je kuniću u kućici vruće, a i nije uvijek pravilo da svi kunići vole boraviti u kućici.

5.Komuniciranje kunića se odvija bez glasanja. Trebate pratiti njegov govor tijela.