Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobar dan, udomila sam psa starog godinu i par mjeseci i imam par pitanja zato sto mi zadaje poprilične probleme. Nikada nije hodao na povodcu, ne smeta ga ogrlica niti vodilica, ali je velik i jak i vuče me toliko da ga ne mogu uopće šetati jer izlijeće na cestu, nema strah od auta ili me potegne po stepenicama pa moram pustiti vodilicu da ne padnem ili kad ga uspijem nekako dobiti da malo manje vuče. Ako slučajno vidi drugog psa, zaleti se na njega i opet moram pustiti vodilicu jer mi je jednom skoro ruku iščupao. Ne znam više s kakvom opremom da pokušam. Ima običnu ogrlicu, davilicu i halti, na prvo dvoje se užasno guši, a kad ima halti divlja dok ga ne skine.

Probala sam i sa fleksijem da ga od dužeg pokušavam dobiti na sve kraće, no uspio ga je strgati, tako da sad ima kratki radni povodac. Zanima me zapravo na koji način funkcionira oprsnica jer to još nisam probala na njemu, a koristila sam ju kod manjih pasa. Da li bi me još jače uspio povući ili bi ga, dok se učimo hodati, uspjela bolje iskontrolirati? Također me zanima da li pas koji ima brnjicu ima jednaku potrebu napasti drugog psa ili se suzdrži s obzirom da je na neki način sputan? Moram mu ju staviti jer živim u centru, a kad idemo van, s obzirom da još nemam nikakvu kontrolu nad njime, strah me da ne ugrize nekoga jer se zaletava i na ljude. Kada smo u parku obično ju maknem, ali nakon što se par minuta igra s drugim psima obavezno se potuče pa sad više nismo poželjni u društvu drugih pasa. I nešto jos u vezi kastracije - uskoro bi trebao ići na kastraciju pa me zanima da li kastracija smiri psa jer su psi koje sam imala bili kastrirani i ne znam da li zbog toga ili su jednostavno bili takvi, nisu nikada trčali za mačkama ili se obazirali previše na druge pse i ljude, obilježavali mokraćom stvari iz protesta, parili se sa namještajem i takve stvari.  Tina

O: Vašeg psa biste što prije trebali povjeriti na dresuru profesionalnom dreseru pasa. Nakon obuke zatražite i točne upute kako nastaviti s radom, te uz njih uključite svakodnevne osnovne vježbe poslušnosti. Natezanje s psom (i u kombinaciji s davilicama) samo pogoršava stanje koje ste opisali. Pas Vas ignorira i vrlo je velika vjerojatnost da ćete se naći u sve težim situacijama.

Oprsnica prenosi silu kojom pas zateže povodac na rameni pojas i grudni koš. Time se izbjegava jači pritisak na grlište pasa koji intenzivno vuku povodac. Vodeći psa na oprsnici umanjit ćete efekt zatezanja i pas će Vas još lakše odvući.

Svakako bih Vam preporučila da psu u šetnji stavite brnjicu. Bez obzira na intenzitet ispoljavanja agresije, svesti ćete na minimum mogućnost povrede ljudi i životinja.

Kastracija bitno umanjuje agresiju mužjaka, te Vam savjetujem da psa kastrirate. Međutim, agresiju i samovolju u psa možete držati pod kontrolom jedino vrlo ozbiljno odrađenom dresurom. Njome će se u psa razviti uvjetni refleksi kojima ćete moći upravljati. Samim time ćete mu dati do znanja tko je "vođa" i gdje su granice prihvatljivog ponašanja.

Osim navedenog, pse je potrebno socijalizirati, što znači privikavati ih da ne ispoljavaju agresiju prema ljudima, drugim psima i životinjama, bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze. Nikad ne dozvolite da pas prilazi ljudima (naročito djeci) bez Vašeg dopuštenja.

Psi su društvene životinje, vole nagrade i pažnju ljudi, a isto tako relativno lako uče. Vjerujem da će Vaš pas, kad savlada "gradivo", uživati u zajedničkim šetnjama i igri s drugim psima.

OZNAKE: