franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Znam da su kakadui inace vrlo pametne papige ali recimo mogu li nju izdresirati (pustao bi je da leti po stanu) da kad treba obaviti nuzdu da to obavi u kavezu? Hvala. Josip


O: Papige imaju veoma intenzivan metabolizam, što, između ostalog, ima za posljedicu učestalije defeciranje. Manje ptice defeciraju svakih 10-20 minuta a veće otprilike svakih pola sata.Individualne razlike mogu biti znatne pa nije neobično ako neke papige defeciraju svakih nekoliko sati.Ovakva situacija u svakom slučaju čini zahtjevnim pokušaje da se pticu nauči da obavlja nuždu uvijek na jednom mjestu. Iako postoje mišljenja da ptice nije moguće naučiti da defeciraju uvijek na jednom mjestu, postoje i primjeri da je to moguće.Za postizanje zadovoljavajućeg rezultata, potrebno je uložiti zaista puno truda a "obuka" može potrajati, iako i u ovom slučaju postoje primjeri koji govore suprotno. Za pojedine papige dovoljno je nekoliko pokušaja dok za druge trebaju tjedni vježbanja da bi se postigao željeni rezultat. Prije provođenja treninga, potrebno je odabrati mjesto na kojem papiga treba defecirati.To može biti i kavez ali i npr. novine ili nekakva podloga od različitog materijala bilo gdje u stanu.Važno je da to uvijek bude jedno isto mjesto koje će papiga zapamtiti.

 

Također,treba imati u vidu da ukoliko se papiga jednom navikne na novine, postoji mogućnost da će defecirati i na nekom drugom mjestu gdje vidi novine. Prije čina defekacije, papige pokazuju specifično ponašanje koje bi trebalo prepoznati.Svaka papiga može imati neko "svoje", zasebno ponašanje u tome. Većina ptica lagano čučne i podigne perje ali mogu pokazivati i druge oblike ponašanja, govor tijela i sl., koje svakako treba prepoznati. Svaki put kada papiga započne sa takvim ponašanjem, trebalo bi ju uzeti i odnijeti do mjesta predviđenoga kao WC, pri čemu se preporuča izgovoriti određenu, uvijek istu frazu, npr."idi na WC" ili nešto slično a nakon obavljenog "posla" bi ju trebalo nagraditi odnosno pozitivno stimulirati.Cijeli postupak treba ponavljati sve dok izgovorena fraza ne počne papigu asocirati na akt defeciranja. U vrijeme treninga veoma je važna dosljednost i strpljivost.Nedosljednost u reakcijama može frustrirati pticu ali i onoga koji ju nastoji trenirati.Na prvi znak pripreme za obavljanje nužde, važno je odmah reagirati. S druge strane, ne bi valjalo očekivati da ptica obavlja nuždu samo na zapovijed.Ukoliko i dalje ponekad izbjegne WC nakon uspješno provedenog treninga, to treba smatrati normalnim.OZNAKE: