Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Molim vas za pomoć i savjet. Nedavno nam je uginula papigica tigrica i ne želimo ih više kupovati, jer je ovo već druga ove godine. Prva je uginula od pretjeranog hranjenja i masnoće jetre, te su nam savjetovali na Veterinaskom fakultetu u ambulanti za ptice da ne treba pretjerivati s hranjenjem već dva puta dnevno dati vrlo malo sjemenki u hranilicu, jodirana kocka, sipina kost, minerali i povremeno svježe voće i povrće. Bojimo se ponovno velike žalosti nakon gubitka ljubimca, te vas molimo za mali savjet vezano uz dražesne papige. Da li su one otpornije od tigrica, da li im treba nešto extra nego što je tigricama? Da li su umiljate i da li dozvoljavaju se pripitome kao i tigrice? Hvala, Suzana

O: Agapornisi (dražesne papigice; lovebirds) su papigice koje potječu iz Afrike.

Naziv lovebirds dobile su jer su izuzetno privržene svom životnom partneru i u principu, kada se jednom oformi par, on ostaje doživotno zajedno.

Velike su između 16-20 cm, a životni vijek ovih papiga (ukoliko žive u odgovarajućim uvjetima) u prosjeku je oko 15 godina.

Identifikacija spola je moguća uglavnom DNK analizom, iako iskusni uzgajivači često palpiraju širinu između nogu, tj. dužinu pelvikalnih kostiju (ukoliko je zdjelica šira, pretpotstavlja se da se radi o ženki, jer nesu jaja, koja upravo moraju proći kroz taj dio tijela).

U divljini postoji mnogo vrsta, no uglavnom se svega nekoliko njih može uzgajati u zatočeništvu (najčešće su Agapornis roseicollis; Agapornis fischeri; Agapornis personatus; Agapornis nigrigenis; Agapornis lilianae). Hrane se izbalansiranom smjesom sjemenki, a od voća (koje se daje povremeno) vole jesti jabuke, kruške, kiwi, šipak. Od povrća im povremeno možete ponuditi list zelene salate ili mrkvu (naribanu).

Zbog svojih specifičnih boja, Agapornisi privlače potencijalne vlasnike.

Osim toga, boja nije jedina karakteristika koja ih čini posebnima.

Ove papigice imaju dosta izraženi karakter (prema nekim istraživanjima, inteligentne su poput velikih papiga i obavezno vole dati do znanja kada im se nešto sviđa, a kada ne), a budući nisu prevelike, jedne su od najomiljenijih vrsta koje se drže kao kućni ljubimci.

Ukoliko ih nabavite relativno mlade, upoznati ćete njihovu ljubav prema zabavi - ponekad se znaju igrati satima.

Dražesne papigice najbolje je držati same, budući se kod nekih zna ispoljiti agresivnost prema drugim pticama (pogotovo ako se radi o manjoj ptici). Ipak, kako Vašoj ptici ne bi bilo dosadno i kako ne bi patila, osigurajte joj dovoljno Vaše pažnje, a kada niste kod kuće, dosta igračaka za zabavu i barem jedno ogledalo za ''društvo''.

Ukoliko kupite par, postoji vjerojatnost da će se dobro slagati (ali time sebi umanjujete mogućnost zbližavanja, jer će papigice ipak radije odabrati društvo druge papige), no na prve znakove netrpeljivosti obavezno ih razdvojite.

''Samački život'' Vašeg potencijalnog ljubimca ima i svoje prednosti, budući se ptica na taj način više veže za vlasnika i lakše ćete je pripitomiti.

Agapornisi su ptice koje nisu velike pričalice, ali ih je, uz dovoljno upornosti, moguće naučiti zviždati određene melodije ili, pak, da daju pusu. Ukoliko ste dovoljno strpljivi, možda uspijete ostvariti namjeru da Vašu pticu naučite izgovarati neke jednostavnije riječi. Prema nekim podacima, ptice najbolje pamte ujutro, stoga im u tom dijelu dana i posvećujte najviše pažnje.

Budući ih se smatra inteligentnima i izraženih sposobnosti poput velikih papiga, neka Vas ne iznenade kada same uspiju otvoriti svoj kavez i pokušaju pobjeći ili kada u znak nezadovoljstva i želje za iskazivanjem dominacije počnu ispuštati glasne krikove.

Ovo su ptice s karakterom i potrebno je dosta vremena da se pojedini vlasnici naviknu na tu činjenicu.

U principu, ove ptice nisu previše zahtjevne i smatraju se relativno otpornima. Naravno, pod uvjetom da imaju optimalne uvjete držanja i hranidbe.

Kao i kod većine ptica, na bolest ukazuje promjena u ponašanju, nakostriješeno perje, promjena u konzistenciji (proljev ili začep) i boji izmeta, inapetenca i slično, stoga u takvim situacijama što hitnije potražite pomoć veterinara.

OZNAKE: