Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam kujicu labradora staru 4 mj.  Koliko puta dnevno bi trebala jesti i koliko grama bi trebao sadržati svaki obrok. Sada jede K9 hranu, ali sam čula da je Eukanuba bolja za njih. Koju hranu bi mi vi preporučili? Puno hvala! Suzy 

O: K-9 hrana pripada skupini premium hrana. Podijeljena je na hranu za štence malih i srednjih (Growth formula) te posebno velikih pasmina pasa (Growth large breed), zatim na hranu za odrasle jedinke (Maintenance formula) i na hranu za stare i punije pse (Senior light formula) te aktivne i radne pse (Hi-performance formula).

Također dolazi i u dva okusa, a to su piletina (chicken) i janjetina i riža (lamb i rice). Janjetina i riža dolazi samo u pakiranju od 20 kg. kao hrana za odrasle pse. U premium hrane još pripadaju Alleva, Belcando i Bosh (high premium).

Eukanuba pripada skupini superpremium hrana. Također je podijeljena u hranu za štence malih, srednjih i velikih pasmina pasa, i to u dva okusa, kao piletina i kao janjetina i riža te hranu za odrasle pse malih, srednjih i velikih pasmina pasa, također kao piletina i kao janjetina i riža, hranu za pse starije od 7 godina (Mature) u dva okusa piletina i janjetina i riža i hranu za pse starije od 10-11 godina. Zatim imaju hranu za aktivne, radne pse i skotne kuje, za one koji imaju osjetljivu kožu, probavu te probleme sa zglobovima i prekomjernom težinom. Superpremium hranama pripadaju još i Hill's, Proplan i Royal canin.

Svakako bih Vam preporučila jednu od superpremium hrana. A što se tiče dnevne količine hrane koju bi Vaša labradorica trebala konzumirati je oko 100-200 grama na 10 kg. tjelesne težine, što znači da ako je teška oko 20 kg. potrebno joj je dnevno davati 200-400 grama hrane, što ovisi o konstituciji psa (ako je pas deblji onda se daje količina hrane bliža donjoj preporučenoj granici i obrnuto). Još bih Vam preporučila da dnevnu količinu hrane podijelite na tri obroka dnevno (doručak, ručak i večeru).

OZNAKE: