Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije svega, pohvalila bih Vašu web stranicu i asortimane u dućanima. Imam pitanje. Vlasnica sam čistokrvnog maltezera i hranim ga uglavnom domaćom hranom (no dajem mu katkad pseće konzerve i keksiće)... Da li time štetim psu? Može li imati kakve loše posljedice?
Hvala,
Leona

O: Za razliku od uvriježenog mišljenja, psi nisu isključivi mesojedi nego svejedi i ne jedu samo meso.

Hranjiv, uravnotežen obrok zdravog psa, treba sadržavati meso (dobar izvor bjelančevina) i masti koje sadrže esencijalne masne kiseline potrebne za niz tjelesnih funkcija, žitarice i povrće kao izvore uglikohidrata te topivih i netopivih vlakana. Hrana za pse mora sadržavati i dovoljno vitamina i minerala za potrebe organizma. Ovisno o dobi psa i zdravstvenom stanju organizma, mjenjaju se i hranidbene potrebe psa.

Naveli ste da pas jede "domaću" hranu, što znači da kod kuće sami pripremate hranu. Ovdje nastaje problem kako složiti obrok koji će zadovoljiti sve hranidbene potrebe psa i koliko vremena imate da taj obrok svakodnevno spremate. Trebalo bi imati široko znanje o nutricionizmu pasa i sastavu svake pojedine sirovine za takav obrok, kako bi mogli sami složiti dobro izbalansiran obrok za psa. Naravno, pričamo o hrani koja se posebno kuha za psa, a ne o ostacima sa stola, jer pas nipošto ne smije jesti začinjenu hranu (sol, papar, vegeta i sl.)

Neke od potencijalnih opasnosti takvog načina prehrane, ukoliko obrok nije dobro izbalansiran, bile bi npr:
- veliki udio fosfora u mesu stvara nepravilnost u odnosu fosfora i kalcija
- manjak kalcija kod ovog tipa prehrane vlasnici pokušavaju nadoknaditi davanjem kostiju, što predstavlja opasnost za zdravlje psa i nikako nisu poželjan dio prehrane
- visok udio masti u hrani može dovesti do problema s gušteračom, jetrom itd.

Danas na tržištu postoji širok izbor gotove hrane, prilagođene potrebama svakog psa. Prednosti ovog pristupa prehrani su u: jednostavnosti pripreme obroka, deklariranom sastavu koji je napravljen na osnovu analiza stručnjaka veterinara i nutricionista, gotova hrana podlježe strogoj kontroli kvalitete i zdravstvene ispravnosti. Kvalitetne gotove hrane pružaju psima potpun i izbalansiran obrok, koji će zadovoljiti sve nutricionističke potrebe.

Konzervirana hrana kao i kuhana zasigurno su ukusnije, ali su sklone kvarenju ako se odmah ne potroše. Također konzumacijom mekane hrane u ustima se zadržava veća količina bakterija i povećana je mogućnost stvaranja, tj. taloženja zubnog plaka, a ujedno i stvaranje zubnog kamenca, što je preduvjet nezdrave usne šupljine i neugodnog zadaha. Uzimanjem suhe (dehidrirane) hrane takvo taloženje je smanjeno.

Svaki vlasnik će odlućiti na koji način hraniti svog ljubimca. Dodavanjem "keksića" ili konzerve uz "domaću" hranu zasigurno nećete nauditi Vašem psiću.

OZNAKE: