Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Sutra ću dobiti 2 mjeseca starog kunića od prijateljice i moram priznati da me malo strah brige o njemu jer je sav krhak. Zanima me da li se kunići boje promjene okoliša tj. okruženja? On je ipak bio dva mjeseca u drugoj obitelji i imao je drugog vlasnika. Zanima me i da li njima smeta glasna glazba? Htjela sam njegovu "kućicu" staviti na povišeno mjesto, pa me zanima je li to ok, tj. hoće li mu to smetati? Bojim se da ga na neki način ne povrijedim, iako to možda malo glupo zvuči. Htjela bih pitati i koliko košta kavez za kunića i hrana? Hvala unaprijed, Ivana

O: Za svojeg novog prijatelja morate imati puno strpljenja, pažnje i ljubavi.

Trebat će vremena da stekne povjerenje u Vas i da Vas se ne boji. Kunići su plahe životinje i promjena okoline može djelovati vrlo stresno. Nakon što Vaš ljubimac stigne, dajte mu vremena da se prilagodi na novu sredinu, da upozna nove mirise i zvukove. Nemojte ga prvih nekoliko dana vaditi iz kaveza i dirati. Nakon par dana dozvolite mu da se upozna sa vama. Pružite mu ruku da vas pomiriše i vrlo brzo će iz znatiželje doći k Vama i upoznati se. Pričajte mu tiho i nježno. Kunići ne podnose galamu ni glasnu muziku. Kada slušate glazbu, premjestite ga na neko tiše mjesto. Nemojte ga stavljati na balkon, zbog buke i niskih temperatura, osobito u zimskim mjesecima.

Kavez mora biti dovoljno prostran i velik, ne manji od dimenzija 100x50x50. U kavez smjestite stelju od hablovinja ili specijalnog pijeska za kuniće, posudu za hranu i vodu (pojilicu), te sijeno. Možete staviti i igračke, posudu za vršenje nužde te kućicu u kojoj će se zavlačiti i spavati. Smjestite ga u mirnu prostoriju, bez buke i dima cigareta. Svakako mu omogućite i dosta kretanja izvan kaveza. Tada morate biti na oprezu, jer vole grickati električne kablove (opasnost od udara električne struje) i namještaj. Dok Vas nema kod kuće nikada ga nemojte ostavljati samoga izvan kaveza.

Kavez nemojte stavljati blizu radijatora ili direktno na sunčevo svijetlo, te na propuh. Ne preporučam postavljanje kaveza na povišena mjesta, kunići se boje visine. Pripazite i na biljke ukoliko ih imate u stanu, jer neke vrste mogu biti otrovne za kuniće.

Kunići su društvene životinje i ne vole biti sami, stoga mu morate posvetiti puno svoga vremena kako se ne bi osjećao usamljeno. Nikada ga ne hvatajte za uši ili za kožu na tijelu.

Osnovna hrana je sijeno i čini 80% prehrane. Sijeno mora biti u kavezu 24 sata dnevno. Pored sijena ponudite mu i gotovu peletiranu hranu za mlade kuniće. U našim trgovinama u ponudi imamo Bunny Young hranu za mlade kuniće, a cijena pakiranja od 500 grama je 32,00 kune, te Prestige Cuni junior - proizvod koji je upravo na akciji, cijena pakiranja od 1 kg je 25,00 kn ,a pakiranja od 3 kg cijena je 70,90 kn.

Cijene kaveza koje bih preporučila kreću se od 210,00 - 528,00 kuna.