Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me nakon koliko mjeseci se može sterilizirati mačka, gdje to mogu napraviti i kolika je cijena sterilizacije? Hvala,
Mirela

O: Vrlo je pohvalno što ste se odlučili sterilizirati svoju macu, jer ćete time unaprijed spriječiti mnoge nevolje u njenom i Vašem životu. Mačka koja se tjera može svojim ponašenjem u vrijeme tjeranja iznenaditi svoje vlasnike; ona je nemirna, zavija, vuče zadnje noge kao da je ozlijeđena, pije više vode, izbirljiva je s hranom, mokri češće i svugdje po stanu (ako živi isključivo u kući ili stanu).

Mačke ovuliraju (otpuštaju zrela jajašca iz jajnika) na poticaj, tada su spremne za parenje i trudnoću. Ako nije došlo do parenja s mužjakom, sljedeći ciklus tjeranja počinje ponovno nakon nekoliko tjedana i to se ponavlja sve dok se ne spari s mužjakom.

Nesterilizirane mačke često pate od tumora reproduktivnih organa, tumora jajnika i mliječnih žljezda, kroničnih infekcija mokračnog mjehura i gnojne upale maternice.

Sterilizacijom mačke (mužjaci se kastriraju) uklanjaju se reproduktivni organi. Ovariohisterektomijom uklanjaju se i jajnici i maternica, a to je zahvat koji bih preporučila u Vašem slučaju. Postoji i mogućnost podvezivanja jajnika ligaturom, ženka se i dalje tjera ali ne može ostati gravidna i podložna je bolestima genitalnog trakta (prethodno navedene infekcije i tumori).

Zahvat ovariohisterktomije obavlja veterinar a životinja mora biti pod općom anestezijom. 12 sati prije zahvata ne smije jesti i piti; naime ako je jela prije anestezije, za vrijeme zahvata dolazi do podražaja povraćanja i aspiracije istog sadržaja - tj. gušenja. Držite se uputa veterinara uvijek i dosljedno. Nakon zahvata, operacije zbog koje se otvara trbušna šupljina i vidljiva je postoperativna rana dužine oko 4 - 5 cm, mačka je mamurna slijedećih 24 sata. Nikako je nemojte hraniti na silu, osigurajte joj lako dostupnu vodu i ležaj u nekom mirnijem i toplom kutu stana.

Sterilizacija ima za posljedicu promjene u razini hormona zbog čega dolazi do promjene ponašanja, mačke su mirnije i nisu sklone "skitanju", više borave uz svoje vlasnike, životni vijek im je duži nego u nesteriliziranih mačaka, ali su sklone debljanju jer se manje kreću. Nakon sterilizacije posvetite svojoj mački još više pažnje i igrajte se s njom što više, nabavite igračkice, grebalice i ostale zanimacije koje će Vašu ljubimicu održati aktivnom. Za sterilizirane mačke postoji i specijalna hrana unutar superpremium programa (Hill's, Eukanuba, Royal Canin) koja je prilagođena potrebama kućnih i steriliziranih mačaka.

Mačke (ženke) se steriliziraju u dobi od 6 mjeseci starosti ili u bilo kojoj životnoj dobi kasnije, dok se za mužjake preporuča kastracija u dobi 8 - 12 mjeseci. Zahvat sterilizacije obavljaju sve veterinarske ambulante, obratite se Vama najbližoj i dogovorite detalje (cijena zahvata se kreće od 400,00 kuna na dalje).

OZNAKE: