Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam štence labradore stare mjesec dana, i samo jedno sam dala novim vlasnicima. Iz vaših priloga sam vidjela da je idealna dob za odvajanje 2 mjeseca, pa me zanima da li ovo prerano odvajanje može naškoditi štenetu  i da li da ga vratim nazad kuji? Novi vlasnici su ga vodili veterinaru, no on nije ništa spomenuo da je to problem. Sva štenad dobro napreduje i samostalno jede (ponekad sisa). Također, budući da je kuji ovo bio prvi okot, čula sam da sljedeće tjeranje treba preskočiti dok joj se organizam ne oporavi, da li je to istina? Molim vas pomoć oko prvog pitanja jer se dosta brinem.
Unaprijed veliko hvala, Antonija

O: Ako se normalno razvija, štenad sa četiri tjedna ulazi u "fazu socijalizacije". Nihova djelatnost tada postaje igra i učenje kako će postati punopravni članovi jedne visoko socijalizirane skupine.

Stručnjaci savjetuju štene u leglu zadržati do dobi od 8 tjedana. U tom vremenu štene uči i navikava se na društvenost, ali i na borbu za vlastita prava. Dolaze do izražaja i jačaju karakterne crte. Kuja majka im pobuđuje različite uvjetne reflekse, odgaja ih i oštri im instinkte. Starost od osam tjedana je doba kada je potrebno da štene dođe u novu sredinu gdje će se dalje samostalno razvijati jer je još uvijek u fazi socijalizacije, dakle sposobno je brzo i potpuno prilagoditi se novoj sredini i novim vlasnicima.

Moj savjet je da ne trebate štene koje ste dali sada opet vraćati nazad jer se ono, čak možda još i više, već vezalo za svoje vlasnike i to bi mu opet bio još samo jedan šok. No, za ostalu štenad možda bi ipak bilo bolje da ih, kao što stručnjaci preporučuju, odvajate oko osam tjedana starosti.

Pariti se smije samo ona kuja koja je hranidbeno i kondicijski sposobna stvoriti i prehranjivati potomstvo. U kinologiji stoga postoji pravilo koje dozvoljava parenje kujama samo jednom godišnje, a to znači da se za leglo smije iskoristiti svako drugo tjeranje. Toliko je vremena, naime, potrebno da kuja nadoknadi sve potrošene materije u toku skotnosti i dojenja. To razdoblje počinje kujinim zasušenjem, a mi možemo pomoći tako da je počnemo mnogo slabije hraniti. Time je u kuje završen jedan rasplodni ciklus i započinje njen oporavak. Taj će oporavak trajati punih godinu dana jedno tjeranje valja, dakle, preskočiti, a pariti se smije tek kod sljedećeg tjeranja.

OZNAKE: