Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 7 mjeseci starog maltezera. Željela bih znati s koliko mjeseci se može započeti osnovna dresura? Pod time mislim naredbe poput "sjedi", "daj šapu", "lezi". Jeli moguće uopće izdresirati razigranog maltezera? Zasad mu je ponašanje sasvim u redu, naredbe poput "FUJ" ili "donesi LOPTU" sasvim razumije. Nismo u mogućnosti poslati ga u neku školu.
Hvala,
Alma

O: Pas bi trebao osnove odgoja usvajati već u prvim danima dolaska u novi dom.

Nazovimo to kućnim odgojem, tj. pravilima ponašanja koja su važna za što ugodniji suživot čovjeka s kućnim ljubimcem. 

Psima je važno jasno ukazati što je dopušteno, a što nije. Dosljednost je bitna, naročito kad psa nagrađujete ili koristite verbalne pokude.

U ovoj početnoj fazi pas će naučiti gdje mu je mjesto za odmor i spavanje, vršit će nuždu na otvorenom ili u stanu u prikladnom wc-u za pse, naučit će se odazivati na ime i sl.

Vježbe poslušnosti su slijedeći korak u odgoju Vašeg psa, a s njima se može početi u dobi od 5 - 6 mj. U ovoj dobi pas treba naučiti hodati na povodniku, sjesti na naredbu, leći i čekati. Vrlo je važno naučiti ga na naredbu "fuj" ili "ne", te "stoj" - kojima ćete ga zaustaviti kad je potrebno. S dresurom u pravom smislu riječi treba početi u dobi kad pas može potpuno shvatiti i izvršiti ono što se od njega traži. To je dob od 12 - 24 mj. Pravu dresuru svakako treba prepustiti osobi educiranoj za ovakav rad s psima, obzirom da se pred životinje često postavljaju vrlo složeni zadaci.

Osnova dresure je stvaranje uslovnog refleksa. On može biti pozitivan (naredba-radnja-pohvala) ili negativan (naredba-radnja-izbjegavanje kazne). Podrobnije opise vježbi potražite u nekoj od knjiga o psima. U Pet centru možete kupiti knjigu "Pas priručnik za vlasnike" (Dr. B. Fogle) u kojoj ćete naći mnogo zanimljivih naslova, a među njima i osnove odgoja pasa.

Svi su psi sposobni usvojiti osnove vježbi poslušnosti, ali to zahtijeva strpljenje, upornost i ujednačenost u postupcima Vas i Vaše obitelji.

OZNAKE: