martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kod kunića sam primjetila dlake u stolici i često kada vrši nuždu kuglice su spojene, da li moj kunić ima zdravstvenih problema? Ermi

O: Tijekom ljeta velik broj kućnih ljubimaca imao je problem pojačanog linjanja. Kunići i mace se inače dosta ližu te unose otpale dlake u svoju probavu. Klupka dlake mogu dovesti do velikih zdravstvenih problema u probavnom sistemu. I mačke i kunići vrlo teško povraćaju odnosno izbacuju kuglice dlake pa se one nagomilavaju u crijevu i dovode do začepa. Ako se ovo stanje zanemari, ljubimac gubi apetit, povraća, nema stolicu i drugo.

Kuniću tokom ljeta, ali i sada (kao u Vašem slučaju), treba davati malt pastu, primjerice GIMBORN Rodent Malt Pasta za glodavce s papajom – 2 centimetra  na dan, koja će omogućiti da se lakše izbace dlake iz probave putem stolice. Pastu ne treba davati svaki dan, već na početku 2-3 puta tjedno, a poslije sve rjeđe kako uđemo u zimski dio godine. Nažalost, problem se može i nastaviti, jer vlasnici započinju s  grijanjem stanova, te će se njihovi ljubimci ponovo linjati, stoga svakako predlažemo da nabavite navedenu pastu.

Navedeni izgled stolice uobičajena je pojava nakon perioda linjanja.