martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Iman zlatnog retrivera starog godinu i 4 mjeseca. Zanima me da li preporučate šišanje sad pred ljeto? Uz to, živim na Krku , na selu, i bez obzira ča mu jedanput mjesečno stavin ampulu za krpelje, često ih nalazin na njemu, ali to ga moran dobro "čeprkat " da ga nađen zbog njegove guste dlake. Zato san Vas mislila pitati da li bi bilo dobro da ga dan ošišati, em zbog topline em zbog tih krpelja...
Hvala Van puno.

O: Dlaka ili krzno naših ljubimaca je termoizolator za njihovo tijelo, ljeti štiti od pretjeranog sunca i zagrijavanja, a zimi od hladnoće. Kod pasa s dužom ili gustom dlakom koji su ošišani na vrlo kartko zbog ljeta i vrućina, prisutni su vrlo često toplotni udari jer nisu imali svoj termoizolator – krzno.

Krpelji će, pak, i dalje "napadati" naše ljubimce bez obzira na duljinu ili gustoću dlake i nakon 24 sata šetanja po psu naći će idelano mjesto (uho, pod pazuhom, pod repom i drugo) i zakačiti se.

Stoga, predlažem korištenje zaštitnih sredstava protiv krpelja i buha, primjerice u vidu ukusnih tabletica, koji s visokim stupnjem sigurnosti štite naše ljubimce. Budući da se ovakvi preparati (NexGard, Bravecto i drugi) ti izdaju isključivo uz veterinarski recept, obratite se svom veterinaru. Također, vrlo su popularne i vodootporne ogrlice koje štite 6-8 mjeseci (Foresto, Scalibor i dr.), koje možete nabaviti u našim veterinarskim ljekernama.

OZNAKE: