dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam mačića kojeg smo pronašli prije oko 2 tjedna, danas smo otišli veterinaru i mačić ima i unutarnje i vanjske parazite za unutarnje parazite dobio je Caniverm tabletu (ima 0.8 kg). Mačić je trebao ići u kuću do kraja tjedna, ali me unutarnji paraziti brinu i zanima me koliko vremena treba da se paraziti uklone i da mačić može u kuću i da li je moguće da se ti paraziti prenesu na čovjeka te ako je moguće, kako to spriječiti? Stela

O: Nakon što je ljubimac pojeo tabletu protiv parazita djelovanje počinje već u pola sata, samo je potrebno da se tableta potpuno otopi i probavi. Stoga se smatra njeno djelovanje potpuno u narednih 48 sati. Završava djelovanje u potpunosti s navršenih oko 60 sati, odnosno tada u tijelu više nema djelatnih tvari.

Preporuka u navedenom slučaju je da se ponavljanje obavi za 14 dana.

Naime, u okolnostima invazije askaridima, posebno u mačića, ne može se očekivati da će se jednokratnim davanjem u cijelosti ukloniti paraziti stoga se preporučuje dehelmintizirati u razmacima od 14 dana.

Kod ljudi se ne vrši prevencija od crijevnih parazita i ne može se zaštititi sredstvom. Ako se sumnja na prisutnost parazita šalje se stolica na analizu i postupa se prema nalazu. Potrebno je obratiti se liječniku u navedenom slučaju. Crijevne i nametničke invazije učinkovito možemo spriječiti osobnom higijenom – pranjem ruku (naročito prije jela) te korištenjem gumenih rukavica prilikom čišćenja mačjeg WC-a.

OZNAKE: