Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo divljeg zeca oko 7 mjeseci, jako je razmažen, voli piti mlijeko (s kojim smo ga othranili kada smo ga našli), a vodu neće niti pomirisati. Uz to jede granule za zečeve, zob, malo jabuke (obožava) i malo petit keksa koji također obožava. Stolicu ima urednu, veseo je i razigran. Zanima me da li griješim što mu dajemo ovu hranu? I još nešto me zanima, mislim da je seksualno sazrio zato što se stalno penje po meni i gricka me za koljeno, ne grubo ali sam zabrinuta zbog toga. Jako sam se obradovala kada sam otkrila ovu vašu stranicu jer o divljim zečevima baš nema puno informacija. Hvala,
Ana, Valpovo

O: Pravilna hranidba životinja jedan je od prvih uvjeta za optimalan rast i razvoj, te očuvanje njihova zdravlja. Mladi zečevi se hrane majčinim mlijekom koje sastavom potpuno odgovara njihovim potrebama. Mlijeko majki različitih životinja varira u udjelu pojedinih hranjivih sastojaka. Što je brži rast mladunčadi pojedinih vrsta, to je veći postotak bjelančevina u njihovom mlijeku. Tako mlijeko zečice sadrži tri puta više bjelančevina nego kravlje mlijeko.

Probavni sustav odraslih zečeva prilagođen je prehrani sijenom, sjemenkama i povrćem. Hranjive sastojke iz takvih obroka zec može probaviti i iskoristiti u potpunosti zato što je biljojed. Građa njihovog probavnog sustava prilagođena je takvoj prehrani. Biljojedi imaju duža crijeva od mesojeda, a u njima je i mikroflora koja je trajno prisutna u crijevima te sudjeluje u procesu probave.

U prirodi, mliječne bjelančevine u prehrani odraslog zeca nisu dostupne. Vaš zec je naviknut na mliječne obroke , a kako nema probavnih smetnji mislim da mu ni u buduće ta omiljena hrana neće naškoditi. Pokušajte mu ipak stalno nuditi vodu.

Vaš zec je svakako već seksualno sazrio i njegovo ponašanje je potpuno normalno i primjereno za njegovu vrstu i dob.