Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Koje su najbolje i najefikasnije preventivne mjere za spečavanje dirofilarije? Ako možete da mi kažete koje preventivne lijekove ili zaštitu da kupujem i koliko često da sprovodim preventivnu zaštitu? Milan

O: Prenosioci i posrednici ove bolesti, odnosno njenog uzročnika (Dirofilaria immitis), su komarci iz roda Phlebotomusa (papatači, nevidi, komarčići). U nekim područjima bolest je endemska ,vezana uz sezonu odnosno aktivnost komarčića, kao npr. na sjeveru Italije gdje su aktivni od svibnja do studenog i na sjeveru Švicarske gdje su aktivni od srpnja do listopada.

Naravno, sve klimatske promjene tokom godine pomiču navedene vremenske granice "- ovi komarčići aktivni mogu biti i prije svibnja pa do prosinca, odnosno period se može isto tako i smanjiti.

Pse i mačke možemo zaštiti ako tokom navedenog perioda aktivnosti komarčića tokom noći ne puštamo van stana ili kuće, tretiramo ljubimce repelentima i insekticidnim preparatima.  Za komarce - izbjegavamo odlazak u endemska područja ove bolesti (npr. izložbe pasa na sjeveru Italije od 5. do 11.mjeseca), tretiramo pse najmanje mjesec dana preparatima prije odlaska u kritična područja i mjesec dana poslije po odlasku iz navedenog područja. Također, ova bolest je evidentirana i u Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Grčkoj, Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Turskoj te u SAD-u, Argentini, Brazilu, Meksiku, Malasiji, kao i u mnogim afričkim državama (izvor informacija: "Focus on small animal parasitology" autora M. Fisher i J. McGarry).

Od preparata možete koristiti Advocate ampule od Bayera, u redovitim mjesečnim intervalima, u periodu kada su komarčići vrlo aktivni, odnosno sve do najmanje mjesec dana nakon zadnjeg izlaganja komarcima. Posebna napomena je da navedeni preparat djeluje na ličinke D.immitis L3 i L4 koje su invazioni oblik i prelaze prilikom uboda komarčića u novog domaćina odnosno psa. Ujedno, aplikacijom Advocate ampule svoga psa štitite od buha, pauši, ušnih šugaraca, sarkoptesa, demodikoze i od invazije želučano-crijevnim nematodima-gliste.

Također možete koristiti i antiparazitski ovratnik Scalibor od Inetrveta koji štiti psa od invazije buhama tokom 4 mjeseca, od krpelja tijekom 6 mjeseci te ima repelentno-insekticidni učinak na navedene prenosioce dirofilarije - komarčiće tokom 5-6 mjeseci nošenja iste ogrlice (ovratnika). Ogrlica će imati pun učinak nakon 7 dana nošenja, ali joj se učinak smanjuje prečestim kupanjem  i močenjem psa.

OZNAKE: