Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam Westyja starog 3 godine. Cijelog njegovog boravka u našoj kući (a to je od njegova 3 mj. života) hranimo ga dehidriranom hranom Royal Canin, s kuhanim pilećim bijelim mesom i rižom. Poslastice smo odavno prekinuli jer smo primijetili promjene u probavi. Prije nekoliko mjeseci zaredali su problemi sa čestim povraćanjem sline, koja bi znala biti u obliku čvrste bijele pjene, ponekad sa primjesom ugrušaka krvi. Ponekad bi se tragovi krvi pojavili i u stolici. Prije mjesec dana obavili smo detaljne pretrage, RTG, nalaz krvi i mokraće, veterinar je ustanovio da se radi o upali sluznice probavnog trakta (želuca i crijeva), te da na crijevima ima proširenja koja su vjerojatno uzrok čestih vjetrova koje ima u periodu

problema s povraćanjem. Propisana mu je terapija ljekovima: Sinersul, Peptoran, Linex i Plibeks, te stroga dijeta: riža, rižina sluz i pileće bijelo meso. Nakon jednomjesečne dijete i terapije lijekovima, stanje se nije popravilo, on i dalje gotovo svakodnevno povraća, najčešće u jutarnjim satima, ali kad to prođe on je veseo i rado jede, čak je od ove ishrane dosta i gladan. Molim Vas recite mi koliko dugo vremena mora proći na ovoj dijeti, da li bi mu u prehranu slobodno dodali možda nešto od veterinarskog programa hrane? Zahvalna,
Biserka

O: Mnogo je čimbenika prema kojima se određuje trajanje dijetnom ishranom (sam uzrok nastalog bolesnog stanja, opće zdravstveno stanje organizma - iscrpljenost, dob i sl.) te prema tome ono može trajati od svega nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Posebna prehrana medicinskim hranama samo olakšava simptome određenog oboljenja. U većini slučajeva doista predstavlja idealan izbor, ali ponekad ne može riješiti sve probleme.

Od medicinskih hrana za ovaj tip bolesnog stanja u našim ljekarnama možete pronaći: Hill's (i/d), Royal Canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal).

Hraniti treba češće (3 - 6 puta) u manjim obrocima. Općenito se može reći da i/d, odnosno intestinal hrana osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgradena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita.

Prema preporuci veterinara u prehranu možete dodati Canizyme (Cardon) - gastro-intestinalna pomoć za pse, sadrži probavne enzime, probiotike i B vitamine, te Enterocaps (Cardon) - za potporu regulacije probavnog trakta poremećenog bakterijskim ili nutritivnim uzrokom kod pasa i mačaka.

Vezano uz ovu tematiku, o kroničnom gastritisu sam pisala ovdje.

OZNAKE: