Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam jedno pitanje, odnosno zamolbu za pomoć. Naime, vlasnica sam šetlandskog ovčara, ženke stare 5 godina, koja je prekomjerno teška (umjesto "normalnih" 8-9 kg, ona ima 15 kg). Koristi Royal Canin Medium Adult hranu, no željela bih ju početi hraniti dijetalnom hranom pa me zanima kakav program za mršavljenje predlažete, tj. koji je najefikasniji i najbrži jer je pas počeo imati problema sa zglobovima. Unaprijed puno hvala na odgovoru, Senka

O: Kao i u ljudi, početak gubljenja tjelesne težine treba započeti pregledom kod veterinara.

Kompletan opći pregled i pretrage funkcije štitnjače otkriti će da li postoji neki medicinski uzrok debljanju (mnogi pretili psi pate od slabije funckije štitnjače). Zatim, trebalo bi pregledati srčane funkcije te uzeti u obzir i neke druge metaboličke bolesti.

Drastična dijeta u većini slučajeva obično nije potrebna, umjerena planska redukcija tijekom vremena je uvijek preporučljiva. Najprije treba otkriti uzrok pretilosti, a zatim započeti sa redukcijom. Dakle, ako nije evidentiran neki zdravstveni razlog debljanju, već je uzrok prejedanje, treba pomno voditi računa o dnevnom unosu energije.

Umjesto hrane na raspolaganju cijeli dan organizirajte dnevnu dozu u nekoliko obroka (tri ili više), kako se kuja ne bi osjećala kao da je kažnjena. Hranjenje npr. jednom dnevno može čak izazvati suprotan efekt, zbog gladovanja i skladištenja energije. Metabolizam psa sa praznim želucem se usporava, a kad konačno dobi hranu probavni sustav razgrađuje hranu previše učinkovito i opet dolazi do prekomjernog energetskog unosa. Hranu uvijek treba mjeriti (vagati), ali u odnosu na aktivnosti kuje. Uklonite sve zalogaje sa strane (naročito one sa stola jer su najviše masni), a s mjerom ponudite niskokalorične poslastice.

Cilj dobrog i zdravog mršavljenja je postupan gubitak tjelesne težine. Kuja bi trebala gubiti 1-2% početne tjelesne težine tjedno.

Na početku, izvažite kuju. Dovoljno je za početak da reducirate za 1/3 ukupne količine hrane (za početak ne trebate ništa mijenjati u sastavljanju obroka) koju je do sada dobivala, uključujući i poslastice i zalogaje sa strane.

Zatim, izvažite kujicu ponovno za dva tjedna. Ako je izgubila malo na težini, na dobrom ste putu. Ako je težina ostala ista reducirajte, ponovno za 1/3.

Slijedi ponovno vaganje za dva tjedna. Ako kuja ne reagira na novi režim prehrane i aktivnosti i nakon tog perioda preporučljiv je pregled kod veterinara, te posebna medicinska hrana za pretile pse.

Psu na dijeti potreban je hranjiv, uravnotežen obrok koji treba sadržavati meso (dobar izvor bjelančevina) i masti koje sadrže esencijalne masne kiseline potrebne za niz tjelesnih funkcija, žitarice i povrće kao izvore uglikohidrata te topivih i netopivih vlakana. Hrana mora sadržavati i dovoljno vitamina i minerala za potrebe organizma.

Danas na tržištu postoji širok izbor gotove hrane, prilagođene potrebama svakog psa pa tako i pretilih. Prednosti ovog pristupa prehrani su u: jednostavnosti pripreme obroka, deklariranom sastavu koji je napravljen na osnovu analiza stručnjaka veterinara i nutricionista, gotova hrana podliježe strogoj kontroli kvalitete i zdravstvene ispravnosti (kako kod proizvodnje, tako još dodatno prilikom uvoza), veliki izbor hrana prilagođenih dobi i potrebama psa te zdravstvenom stanju organizma. Kvalitetne gotove hrane pružaju psima potpun i izbalansiran obrok, koji će zadovoljiti sve nutricionističke potrebe.

Na tržištu postoje različite dijetalne hrane, a indicirane su ovisno o stupnju pretilosti. Ponekad se dešava da se light hranom ne postignu željeni rezultati ili da se, ubrzo nakon završene dijete, tjelesna težina vrlo brzo vrati na onu ''prekomjernu''. Upravo je iz tog razloga koji put bolji izbor hraniti psa medicinskom hranom za pretile pse. U ponudi u našim veterinarskim ljekaranama možete pronaći sljedeće:
Royal Canin Obesity (dehidrirana hrana i hrana u konzervi) i Royal Canin Satiety Support (dehidrirana hrana), Hills r/d (dehidrirana hrana i hrana u konzervi), Eukanuba Restricted Calorie (dehidrirana hrana i hrana u konzervi). Također, Eukanuba nudi niskokalorične poslastice - Restricted Calorie Biscuits.

OZNAKE: