Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kanarinku staru tri i pol godine. Kada smo je kupili imala je oko 2 godine. Pošto je dvije godine bila u kavezima u pet shopovima nije vježbala niti letjela pa je sada veoma gojazna. Zbog gojaznosti ne može dobro letjeti i kretati se po prečkama i krletci. Htjela bih je staviti na neku dijetu da bi joj bilo lakše, ali ne znam smiju li ptice uopće na dijetu i od čega bi se ta dijeta sastojala? Puštali smo je da leti, ali kako se stalno udarala u zidove i namještaj nismo je htjeli više puštati jer smo se bojali da bi se mogla ozbiljno ozlijediti. Molim Vas za savjet i pomoć. Unaprijed hvala!
Jadranka

O: Pretilosti u ptica dovodi prehrana bogata mastima i smanjena fizička aktivnost. Pretilost je čest problem kod kanarinaca držanih u zatočeništvu, uzrokovana lošom prehranom i prehranom sam sjemenkama bogatim mastima, a deficitarnom važnijim prehrambenim sastojcima.

U prirodi ptice su fizički aktivne cijelo vrijeme, lete s drveta na drvo, bježe predatorima ili traže hranu. U zatočeništvu vrlo često su im i krila podrezana. Ako se kreću, ili se penju ili hodaju, što je premalo u odnosu na dnevni unos kalorija.

Najbolji način utvrđivanja je li Vaša kanarinka pretila je promatranjem prsnih mišića koji leže na ključnoj kosti. Kada je gledate sprijeda, kost bi trebala biti u sredini. Sa svake strane ove kosti, mišići bi trebali biti zaobljeni. Ako je vaša ptca pretila, ključna kost neće biti najistureniji dio prsa vaše ptice. Ako je pak premršava, odavat će košćatost, a dio oko kosti odavat će osjećaj udubljenosti umjesto ispupčenosti. Možete provjeriti i količinu potkožnog masnog tkiva. Perje raste linijski, stoga postoje i dijelovi bez perja. Jedno od ovih područja nalazi se i uzduž strane vrata počevši od baze vilice. Razmaknuvši pera lako je uočljiva vratna vena. Ako je ona teško uočljiva, a postoji i žućkasto obojenje kože na tom dijelu, Vaša kanarinka najvjerojatnije ima potkožnog masnog tkiva i sklona je debljanju. Nešto manje specifični znak je zamaranje tijekom i vrlo malo kretanja.

Vrlo je važno razumijeti kako pretilost u ptica nije samo estetski problem. Pretili kanarinci skloni su bolestima jetre, srca i zglobova. U ptica, jetra je primarni organ deponiranja masti. Kao povećana količina tamo uskladištene masti funkcionalne jetrene stanice su izgubljene (jetrena lipidoza), a krajnja je granica kad više nema zdravih stanica koje bi pticu održavale na životu. Za jetrenu lipidozu se dugo smatralo da je uzrok prehrana samo sa sjemenkama, no postoje i drugi uzroci. Jednostavni ugljikohidrati koji se mogu pronaći u voću i stabljikama ubrzavaju proces uzrokovan visokim udjelom masti u prehrani. Također, slaba aktivnost omogućuje mastima sladištenje.

Kvalitetna hrana za kanarinca je mješavina sjemenki koja sadrži 70% sjemenki za kanarince, te 30% sjemenki uljane repice. Hrana za njih trebala bi sadržavati razne sjemenke i povrće, s dodatkom visoko probavljive hrane u peletama. Peletirana hrana trebala bi osigurati 40-50% ukupne kalorijske vrijednosti dnevnog unosa hrane, a sjemenke i povrće bogato beta-karotenom kao što su krumpir, mrkva i tamnozelene lisnato povrće 50-60% dnevnog unosa kalorija. Poslastice ne bi trebale činiti više od 10% dnevnog unosa kalorija.

Iz iznesenog, Vašoj kanarinki može se smanjiti unos kalorija na način kombiniranja namirnica s nižim udjelom masti, što će postupno dovesti i do potrošnje energije uskladištene u masnim stanicama potkožja i jetre, a bez narušavanja zdravlja.

OZNAKE: