Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li se mogu dijamantni golubići i zimi držati vani ako je volijera obložena najlonom? Edin

O: Većina naših pernatih kućnih ljubimaca je porijeklom iz Australije, te se uvijek preporuča takve ptice držati na sobnoj temperaturi 20-24 C. Slična je, a i viša, vanjska temperatura u njihovom prirodnom okruženju te bi im trebalo osigurati vrlo slične uvjete življenja u našim domovima ili volijeri. Ako živite u kraju koji ima oštrije zime te se vanjska temperatura spušta ispod 4 C, preporuka je da se prostorija u kojoj je kavez s ptičicama grije.

Ptice bi morale biti u jako dobroj kondiciji i postepeno privikavane na niže temperature okoline, ali i tada uvijek postoji faktor iznenađenja koji ruši zdravstveno stanje, poput virusa ili toksina u hrani. Ovi uzročnici su "tihi" i otvaraju put bakterijama, koje dovode do upalnih znakova, povišene temperature, gubitak apetita i uginuća.

Ptice vrlo brzo odreagiraju na loše faktore, vanjsku hladnoću ili propuh (koji još jače ubrzaju razvitak bolesti) te terapija i promjena vanjskih uvjeta ne mogu dovesti do ozdravljenja.

Prema nekim uzgajivačima, određeni tipovi ili pasmine dijamatnog golubića ne reagiraju jednako na hladnoću, neki mogu podnijeti i temperaturu oko 0 C.

OZNAKE: