Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li ukratko opisati čime se vrši dezinfekcija toplovodnog akvarija i kako se nakon toga obnavlja filter-bakterija? Imam akvarij od 80 litara i sumnjam na trbušnu vodenicu.
Zahvaljujem na odgovoru, Lana

O: Dobra kvaliteta vode i higijena smanjuju mogućnost razvoja patogenih mikroorganizama u akvariju, te posljedičnu pojavu bolesti ribica. U liječenju tj. dezinfekciji akvarija koriste se: UV (ultravioletni) sterilizatori, sol, formalin, antibiotici.

UV sterilizatori se u akvaristici koriste uz klasičnu filtraciju. Učinkovito uništavaju bakterije, viruse, alge i gljivice. Rade na principu izlaganja mikroorganizama spektru ultraljubičastog zračenja na valnoj dužini od oko 254 nm koji izravno djeluje na strukturu DNK mikroorganizama te ih uništava ili sprječava njihovo daljnje razmnožavanje. Energija UV lampe od 30 mWs/cm2 uništava oko 99% svih uobičajenih vrsta bakterija u vodi. Prednost ovakve sterilizacije je očuvanje nepromijenjenog mineralnog i kemijskog sastava vode, nemogućnost predoziranja, jednostavne je upotrebe, širokog spektra djelovanja protiv svih vrsta bakterijskih i virusnih bolesti akvarijskih riba i njihovih nametnika, učinkoviti su protiv nekih vrsta algi itd.. Za ovakvu sterilizaciju moraju se ispuniti uvjeti da prije dotoka voda mora biti očišćena i bistra sa što manje čestica, a nakon izlaska je preporučljivo da prolazi kroz biološki filter koji bi sakupljao uginule mikroorganizme.

Sol je jedan od najraširenijih i najjeftinijih lijekova koji se koriste u liječenju u akvaristici. Sol je prirodno sredstvo i nema utjecaja na biološku filtraciju za razliku od drugih lijekova (antibiotici, formalin...). Učinkovita je kao dezinfekcijsko sredstvo za rane i ogrebotine riba, a djelotvorna je i kod većine parazitskih oboljenja te olakšava osmoregulaciju tjelesnih tekućina. Naime, ribe dišu pomoću osmoregulacije tj. razmjene molekula u tekućini.

Poremećaj u osmoregulaciji zovemo osmotički šok i često ostavlja teške posljedice već za kratko vrijeme. Do ovakvog poremećaja može doći od stresa, loše kvalitete vode, parazitskog ili virusnog oboljenja i često kao popratna otežavajuća okolnost. Kod liječenja se obično upotrebljava 10 - 30 g soli na litru vode (jedna jušna žlica na svakih 50 litara vode) dok kod prevencije 1 - 3 g.

Formalin je naziv za 37% otopinu plina formaldehida u otopini. Kako 7% formalina sačinjava alkohol metanol (koristi se za stabilizaciju otopine) zbog toga je formalin vrlo otrovan, kancerogen i nagrizajući, a pare su jako otrovne te je potrebno strogo se držati upute proizvođača.

Uglavnom se koristi za eliminaciju vanjskih parazita (na koži, škrgama i perajama) a ne koristi se protiv bakterija, unutrašnjih infekcija, plijesni i unutrašnjih parazita.

Antibiotici se upotrebljavaju kod bakterijskih infekcija. Liječenje se provodi u karantenskom akvariju, zbog toga što većina antibiotika uništava potrebne bakterije za filtraciju. Treba napomenuti da svaki lijek ne uništava samo patogene bakterije, već i korisnu filter bakteriju, koja je vrlo važna za održavanje biološke ravnoteže u akvariju. Antibiotici se upotrebljavaju isključivo po uputama proizvođača.

Kako biste sačuvali poželjne bakterije, filter materijal (spužvu) pažljivo operite u akvarijskoj vodi. Nikako ne ispirite vrućom vodom ili dodavanjem sredstava za pranje ili dezinfekciju. Većina filtera mora raditi cijelo vrijeme, radi toga kod čišćenja pripremite sve da bi vrijeme prestanka rada filtera bilo što kraće. Neki mediji za filtere se upotrebljavaju jednokratno (aktivni ugljen, zeolit...), dok se ostali (npr. spužva) obnavljaju ispiranjem u vodi. Aktivni ugljen je poželjno mijenjati jednom mjesečno a prije upotrebe kratko isprati u vodi da se isperu sitne čestice i krhotine.

S obzirom na već naseljenu pozitivnu bakterijsku floru na filteru, eventualno ostavite četvrtinu stare vode, a novu vodu tretirajte preparatima za neutralizaciju klora i teških metala.

Za vrijeme liječenja obavezno je podizanje temperature u akvariju na 30°C (dnevno za 1-2°C), te na isti način snižavanje temperature nakon liječenja.

Nakon svakog liječenja poželjno je i obnavljanje korisne filter bakterije, npr. sredstvom Dajana Biofiltr.

Osim navedenog, preporučam da provjerite kemijski sastav vode (tvrdoću, pH, amonijak, nitrite i nitrate), te adekvatnost filtracije, aeracije i osvjetljenja u akvariju.

O trbušnoj vodenici pisala je kolegica Mlinar-Gruja, ovdje.