Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu koker španijela staru 12 godina. Već dva mjeseca se učestalo češe po trbuhu, liže prednje šapice te ponekad trese glavom. Bili smo već par puta na istiskanju i dva puta na ispiranju analnih vrećica. Uzeti su brisevi iz uha i sa šapica. Izolirana je malasezija i kapala sam joj uši s Otonazolom te je više od tjedan dana svakodnevno prala s Plivaseptom. Problem se međutim nije povukao i otišli smo ponovno kod veterinara, koji joj je prepisao Predexon, no ni to nije pomoglo. Nakon toga je dobila Synulox, ali opet ništa. Sada joj već treći dan dajem Rinolan (protiv alergije), no ona se i dalje češe. Sinoć sam stavila novu ampulu Advantixa, ali ni danas situacija nije ništa bolja.

Inače je hranim Hepatic hranom od Royal Canina, budući da je imala jako visoke vrijednosti jetrenih proba nekakve tvorevine na jetri, koje su u međuvremenu nestale. Više ne znam što da radim. Možete li nas, molim Vas, savjetovati što bismo još mogli napraviti?
Unaprijed zahvalne, Ksenija i Dona

O: Uzroci ovih simptoma koje ste naveli su mnogobrojni. Kako bi došli do točne dijagnoze ipak je potreban temeljiti pregled životinje, što Vam na kraju krajeva i savjetujem. Osim općeg pregleda kože, veterinar će možda pregledati kožu Vašeg ljubimca ultraljubičastim izvorom svjetla, uzeti razmaz ili strugotine kože...

Simptomi kožnih bolesti su češanje, gubitak dlake, promjena pigmentacije dlake, otekline na koži, prhut, upale, erozije, ulceracije, kraste... Najčešći uzrok češanja i gubitka dlake su kožni nametnici i alergije. Prhut i kraste uzrokuju bakterije, kvasci (Malassezia), šuga, akne, Leishmanijaza, dermatofitoza, imunološke bolesti,...

Posljedično može doći i do gubitka dlake. Gubitak dlake na pojedinim ograničenim mjestima naziva se alopecija. Uzroci alopecije su hormonalni poremećaji, nametničke (demodikoza) i gljivične bolesti (dermatofiti)... Protiv kožnih nametnika, većinom buha, postoji veliki izbor šampona, sprejeva, ampula i ogrlica.

Također, moguće je da je uzrok simptoma koji se pojavljuju kod Vašeg ljubimca i alergija. Alergija predstavlja stanje preosjetljivosti organizma na različite alergene.

Alergeni se prema porijeklu dijele u tri skupine:
- egzogeni alergeni - u tijelo dospijevaju izvana (nutritivni alergeni, lijekovi...),
- endogeni alergeni - nastaju u organizmu ili potječu od bakterija koje su se zadržale u tijelu,
- invazioni alergeni - u tijelu ih proizvode i luče paraziti.
Još imamo i fizikalne faktore - hladnoća, toplina, svjetlo, pritisak koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju.

Kompleksnost problema, kao i mnoštvo različitih čimbenika i uzročnika koji mogu dovesti do pojave problema s kožom, otežavaju dijagnostiku.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55, kako bi cijenjeni stručnjaci na tom području mogli odgonetnuti što je točno posrijedi s Vašom ljubimicom.

Psima koji su skloni dermatološkim problemima preporuča se specijalna medicinska hrana. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica, te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi imamo medicinsku hranu:

- Hill's d/d Prescription Diet, u dehidriranom obliku s patkom, lososom i jajima, te u konzerviranom obliku s jelenom, janjetinom, patkom i lososom.
- Royal Canin Sensitivity Control u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku s piletinom i patkom i Hypoallergenic u dehidriranom obliku
- Eukanuba Dermatosis Formula, u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Za gore navedene hrane, savjetujem Vam da se prethodno konzultirate sa svojim veterinarom, a sve u skladu s trenutnim zdravstvenim stanjem ljubimice.

OZNAKE: