Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Naš mopsić ima 5 i pol mjeseci i ustanovljeno je da i ima demodikozu. Dlaka mu nedostaje na samo par mjesta ispod vrata. Dobiva imunoboost i stavljamo mu ampule advocatea kako je propisao naš veterinar. Brine me zašto mu nokti gube boju. Naime, u zadnjih 2 tjedna su njegovi noktići na prednjim šapama od tamno crnih postali bijelo-crveni (na stražnjima su i dalje crni) i kao da su upaljeni. Ne znam je li to može biti od demodexa jer su mu područja bez dlake na prednjem dijelu tijela također? Ili da nije kakva sekundarna infekcija  (na šapama mu ne nedostaje dlake)? Unaprijed hvala,
Tamara

O: U većine pasmina pasa se pigment prirodno mijenja sve do odrasle dobi, no kod promjene pigmenta radi se o dobivanju jačeg pigmenta na manje pigmentiranim dijelovima.

Kod Vašeg ljubimca ova depigmentacija može imati više uzroka. Depigmentacija je najčešće znak određenog deficita u prehrani. Također se može raditi i o infekciji, najčešće gljivičnoj. Osim toga, na depigmentaciju mogu utjecati i pojedini lijekovi pa bi u svakom slučaju bilo dobro da se obratite veterinaru koji provodi terapiju Vašeg ljubimca.

Preporučljivo bi bilo i da ljubimcu uz hranu dajete i morske alge. Morske alge su izvrstan prirodni izvor pigmenata koji poboljšavaju pigmentaciju dlake, očiju, nosa i šapa. Osim toga ovi preparati poboljšavaju zdravlje i kondiciju, izvor su preko 30 različitih aminokiselina, a sadrže i vitamine, minerale, karotenoide i ostale biološki vrijedne sastojke. U našoj ponudi se nalaze Brašno morskih algi (Canina), Morske alge tablete (Canina) i Seealgen tabs (Ebi-vet).

OZNAKE: