Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu rottweilera staru 2,5 god. Pre oko 6 mjeseci totalno je izgubila pigmentaciju zubnog mesa, a do tada je bilo skroz crno. Da li je moguće nešto učiniti da joj se vrati pređašnja pigmentacija?
Pozdrav,
Goran

O: U većine pasmina pasa, pigmentacija se prirodno mijenja sve do odrasle dobi, no kod promjene pigmenta radi se o dobivanju jačeg pigmenta na manje pigmentiranim dijelovima ili gubitka postojećeg.

Kod Vašeg ljubimca ova depigmentacija može imati više uzroka. Depigmentacija je najčešće znak određenog deficita u prehrani. Osim toga, na depigmentaciju mogu utjecati i pojedini lijekovi. Što je točno uzrok depigmentacije kod Vašeg ljubimca, teško mi je na ovakav način procijeniti.

U ponudi naših trgovina nalaze se proizvodi na bazi morskih algi (od proizvođača Canina ili Ebi-Vet). Naime, to su visokovrijedni prirodni proizvodi dobiveni od svježih morskih algi (Ascophyllum). Ovi preparati su izrazito bogati aminokiselinama, mikroelementima, vitaminima, karotenoidima i mineralima te se preporučuju za poboljšavanje pigmentacije dlake, očiju, nosa, zubnog mesa i jastučića na šapama. Ovi preparati dolaze u obliku praha ili tableta, a doziranje se provodi u skladu s preporukama svakog pojedinog proizvođača.

Također, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara, kako bi isti mogao isključiti postojanje različitih problema druge etiologije.

OZNAKE: