Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 3,5 godine starog jazavčara kojem je prije 3 tjedna dijagnosticirana demodikoza na vratu. Tretiran je Takticom i bolest se lijepo povlači. Pas jede Purinu i u posljednje vrijeme sam primjetila da se počeo naglo debljati, iako se režim šetnji nije promjenio.Jednostavno, cijelo vrijeme je gladan i traži hranu. Prije 4 mjeseca smo se preselili i svaki dan ostaje sam dok ja radim. Ne djeluje mi kao da je to stresno za njega, ništa ne uništava niti laje dok mene nema. Je li moguće da mu je to oslabilo imunološki sustav? Zanima me koje dodatke prehrani bi mu mogla davati za bolji imunološki i bolju kožu i dlaku? Unaprijed hvala!
Dragana

O: U Pet centrima možete nabaviti preparate koji poboljšavaju konstituciju dlake i kože, a to su "Dermanorm" kapsule i ulje sa esencijalnim masnim kiselinama za kožu i dlaku (riblje ulje) te "Ungiotin" prah sa vitaminom H koji se koristi kod lošeg stanja dlake i rožine ili od Canine "Biotin Forte" koji dolazi kao tablete ili prah, a sadrži vitamin H i vitamine iz skupine B-kompleksa. Vitamin H i Dermanorm se mogu uzimati zajedno.

Osim navedenoga, možete se odlučiti za posebnu medicinsku hranu kod kožnih problema u pasa kao potporu terapiji i bržem oporavku kože i dlačnog pokrivača. U ljekarnama Pet centra u ponudi imamo sljedeće medicinske programe za kožu:

- Royal Canin Hypoallergenic dehidrirana hrana, sadrži hidrolizirani pileći protein, odnosno protein razbijen na sitne molekule i kao takav ne može ući u alergijsku reakciju

- Royal Canin Sensitivity Control dehidrirana hrana s ribom i konzervirana hrana s piletinom i patkom

- Hill's z/d Low Allergen i z/d Ultra Allergen Free, dehidrirana hrana s hidroliziranim proteinom te u konzerviranom obliku

- Hill's d/d dehidrirana hrana koja dolazi u tri okusa, s patkom, jajima i lososom te u konzerviranom obliku s janjetinom, lososom, patkom i divljači

- Eukanuba Dermatosis Formula u dehidriranom obliku s ribom te u konzerviranom obliku

Kao potporu imunitetu preporučila bih "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata. Naime, bolesti svakako oslabljuju imunološki sustav a u ovisnosti o stupnju oštećenja ovisi i brzina oporavka.

Kako ste spomenuli pojačan apetit nakon dijagnosticirane bolesti i terapije, moguće se radi o nuspojavi na neke od lijekova koje je primio. Ne bi bilo na odmet da o ovakvoj nuspojavi obavijestite Vašeg veterinara.

Pozivam Vas da se obratite veterinarima Pet centra koji će Vam rado pomoći u odluci što bi najbolje odgovaralo za što brži oporavak Vašeg ljubimca.

OZNAKE: