Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Možete li mi preporučiti hranu bogatu bjelančevinama, ali s malim udjelom masti. Je li bi Royal Larador bio pogodan? Labradorica mi, nažalost, ima demodikozu te nam je preporučeno, osim dodavanja biotina, i hranjenje hranom bogata bjelenčevinama. Trenutno je na Royal Maxi Adult, ali mislim da ne ispunjava dobro njene potrebe. Tena

O: Kada naši ljubimci imaju problema s kožom i dlakom, nastojimo pronaći uzrok oboljenja. To može biti bakterija, gljivica, hormonalni disbalans, alergeni (bjelančevina u hrani, grinje, kemijska tvar i sl.) i kožni paraziti (npr. demodikoza).

Bez obzira o kojem se uzročniku radi, a kojeg je dijagnosticirao Vaš veterinar i odredio terapiju putem injekcije, tableta, krema ili otopina kojima djelujemo izvana (mažemo oboljela mjesta), ljubimcu moramo pomoći da što prije ozdravi i putem posebne hrane. U ovakvim slučajevima (demodikoza) liječenje je dugotrajno, 2-3 mjeseca, a ponekad lijek izaziva i neke nus pojave, pada opći obrambeni mehanizam u tijelu te vanjski i unutarnji činbenici mogu dodatno zakomplicirati zdravstveno stanje ljubimca. Pri tome mislimo na sezonsko linjanje, invaziju buha i krpelja, bakterije koje izazivaju gnojna stanja kože... U tom periodu liječenja treba paziti i na ishranu jer postoji velika mogućnost da "prejaka" i bjelančevinama bogata hrana dovede do nakanadne i sekundarne senzibilacije oraganizma - alergija i šok.

Preporučamo da Vašoj ljubimici osigurate posebnu hranu koja je namijenjena psima s kožnim problemima. Takva hrana je bogata esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A i E, lako je probavljiva i ne izaziva dodatne probleme kod već oboljele kože.

U ponudi Pet centra možete pronaći velik i izvrstan izbor ovakve hrane,čiji izvor bjelančevina je uglavnom riba (losos,tuna,som), patka ili divljač. Royal Canin Maxi adult koji sada dajete je super premium hrana što znači da sadrži dovoljno i proteina i masti i vitamina i minerala, te ono najvažnije -boražino ulje koje se upravo i daje u slučajevima oboljele kože.

OZNAKE: