Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me može li se u potpunosti izliječiti demodeks, koliko traje liječenje i koji preparati daju najbolje rezultate?
Unaprijed zahvalan,
Zlatko

O: Uzročnik demodikoze u pasa je grinja Demodex canis. Živi u dlačnim folikulima, gdje se množi i uzrokuje nastanak lezija. Bolest je obično ograničena samo na neke dijelove kože, ali se može proširiti i po večim površinama tijela. Demodikoza je bolest koja nije izrazito kontagiozna.

Prenosi se najčešće neonatalnim kontaktom, ali su za nastanak bolesti važni predisponirajući čimbenici: slabija kondicija, virusne infekcije, te dob.

Utvrđeno je da je bolest najčešća u pubertetu. Čini se da je ipak najznačajnija genetska predispozicija, jer je dokazano da se bolest pojavljuje nasljedno u pasa u kojih zakazuje imunitetni odgovor posredovanjem stanica. Također postoji i pasminska predispozicija (dobermani, kratkodlaki ptičari i dr.).

Poznata su dva oblika bolesti: blaži (skvamozni) i teži (pustulozni). Ako je pustulozni oblik generaliziran, prognoza je vrlo nepovoljna.

Liječenje je dugotrajno, a preporuča se hrana bogata bjelančevinama sa što manje masnoća, te vitaminsko - mineralni dodaci. Kod mladih pasa ova bolest povezana je s primarnim nedostatkom celularnog imuniteta, dok se kod odraslih životinja javlja sa metaboličkom poremetnjom (hipertireoidizam, hiperadrenokorticizam) ili ako primaju terapiju (glukokortikoidi, citotoksicni lijekovi) koja oštećuje imunološki sustav.

Lokalizirana demodikoza se sastoji od nekoliko područja koja su ljuskava i crvena, najčešće na licu ili prednjim nogama a obično se manifestira u štenaca u dobi od 3 do 6 mjeseci. Večina ovih slučajeva spontano prolazi kroz nekoliko tjedana. Preporuča se napraviti kontrolu nakon 4 tjedna.

Generalizirana demodikoza zahvaća velika područja na tijelu. Najčešće se manifestira u dobi od 3 do 12 mjeseci. Može se javiti i upala lojnih žlijezda, a moguće su i sekundarne bakterijske infekcije. Liječenje može biti dugotrajno i skupo ali večina pasa se u potpunosti oporavi. Liječenje generalizirane demodikoze obuhvaća šišanje dlake po cijelom tijelu psa, uklanjanje svih krasta i krastica, kupanje u medicinskom šamponu za suzbijanje bakterijske infekcije i aplikaciju otopine za suzbijanje šugarca (amitraz, ivermektin). Ovaj način djelotvoran je u večine pasa. Drugi način je je oralno davanje lijeka svakodnevno kroz nekoliko mjeseci. Kod generalizirane demodikoze bris kože bi se trebalo raditi svaka dva tjedna dok dva uzastopna nalaza ne budu negativna, kada se terapija može prekinuti.

Također se preporučuje uzimanje vitamina H (biotin) koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu i "Dermanorm kapsula" koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake.

Pozivam Vas da posjetite naše Pet centre kako biste dobili više informacija o pomočnim sredstvima za otpornost kože i dlake, u skladu s Vašim specifičnim potrebama. 

OZNAKE: