Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva zlatna retrivera, stariji (6,5 g.) ima dekubituse na oba lakta, dok štene staro 6 mj. već ima male naznake slabije dlake na laktovima. Zanima me kako spriječiti pojavu dekubitusa kod šteneta i tretirati već nastali u starijeg psa?
Puno hvala,
Petra

O: Prema opisanome, vrlo je vjerojatno da se kod Vaših pasa radi o dekubitusu lakta, a često se još naziva i žulj zbog pritiska. To je pojava koja je dosta česta kod većih i težih pasmina pasa, češće kod kratkodlakih.

Nastaje kao posljedica ležanja, najčešće na koštanim izbočinama (na križnoj kosti, kukovima, petama, ramenom ili lakatnom zglobu). Konstantni pritisak tjelesne težine izaziva i sužavanje krvnih žila, što smanjuje oksigenaciju zahvaćenog područja, dolazi do ispadanja dlake, isušivanja kože, koja gubi na elastičnosti, ljuska se i puca, što otvara mogućnost nastanka infekcija.

Liječenje se zasniva na lokalnoj aplikaciji masti, koja će koži vratiti elastičnost, a time i onemogućiti pucanje i stvaranje ranica koje bi se mogle zakomplicirati nekom bakterijskom infekcijom. U tu bih Vam svrhu preporučila ''Flogocid'' mast, koju možete naći u našim ljekarnama, a koja djeluje antibakterijski, antiflogistički, potiče obrambene snage organizma, a koži vraća potrebnu masnoću. Osim lokalne terapije, psima bi bilo dobro omogućiti mekani ležaj, kako bi se što više smanjio pritisak na koštane izbočine.

OZNAKE: