Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je degu noćna životinja? Unaprijed hvala, Dino

O: Čileanska vjeverica ili degu izgledom podsjeća na križanca između vjeverice i štakora.

Dnevna je životinja, za razliku od ostalih malih glodavaca (koji su aktivniji noću). Vrlo je aktivan ujutro i poslijepodne.

Ženke su veće od mužjaka, repić im je dug i tanak, a zubići vrlo oštri.

Boja krzna kreće se od svjetlo žute do narančaste.

Degu je vrlo druželjubiv i voli komunicirati sa svojim vlasnikom posebnim zvukom. No, kada ih želimo uzeti u ruku, treba biti vrlo oprezan (ne potezati ga za repić) jer se mogu osjetiti ugroženim i ugristi.

Vole se kupati u pijesku poput činčila.

Degui spolno sazrijevaju sa 6 do 9 mjeseci (ženke) te s oko 12 mjeseci (mužjaci). Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6 - 8 tjedana starosti. Trajanje skotnosti mnogo je dulje nego u ostalih vrsta glodavaca. Traje oko 90-93 dana kada ženka okoti 4 - 6 mladunca.

Mladunci na svijet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, te otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati i jesti normalnu hranu. Nakon 5 - 6 tjedana mladunci su potpuno samostalni i mogu se odvojiti od majke

Degu u prirodi živi u skupinama, stoga mu treba omogućiti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo te mogu postati depresivni, a ponekad i agresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog spola, a najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre).

S obzirom da su degui glodavci kojima treba ipak malo više prostora za kretanje od npr. hrčaka, zamorčića i sličnih glodavaca pa im je za smještaj  ipak potreban malo veći kavez. Degui su vrlo aktivne, ali i radoznale, inteligentne i društvene životinjice. Držanjem u preskučenom kavezu uskraćujete njihovu sreću u vidu potrebe za kretanjem (skakanjem, trčanjem, igranjem), što može rezultirati nizom fizičkih/metaboličkih bolesti (pretilost, šećerna bolest, bolesti jetre), ali i psihičkih bolesti (depresija), koje će naposlijetku itekako utjecati na njihov razvoj, dužinu, ali i kvalitetu života.

 U prirodi žive oko 15 godina, dok u zatočeništvu žive 6-7 godina.