Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja vodena kornjača si oklopom reže vrat, šta da napravim?
Matia

O: Nažalost, niste mi naveli dob kornjače.

Oklop se sastoji od dva dijela: karapaksa (koji pokriva leđni dio životinje) i plastrona (koji štiti trbušni dio). Karapaks i plastron s obje su strane povezani koštanim nastavcima na plastronu, dok su sprijeda i straga nepovezani, praveći otvore za udove, glavu i rep životinje.

Oklop nastaje međusobnim srastanjem pedesetak posebnih kostiju. Na karapaks su srasli kralješnica i rebra, što osigurava dodatnu čvrstoću.

Čvrstoći pridonose i ljuske, koje s vanjskih strana oblažu i karapaks i plastron. Ljuske su izrasline gornjeg sloja kože (epiderma), a po sastavu su vrlo slične ljudskim noktima.

Kako je za ravnomjeran rast oklopa potreban i kalcij za koštani dio te proteini za rožnati dio, nepravilnom ishranom se može poremetiti unos ova dva bitna elementa u organizam kornjače. Tada dolazi do manjih ili većih deformacija oklopa. To je posebno izraženo kod kopnenih vrsta kornjača jer kod njih ne dolazi do sezonskog ljuštenja rožnih dijelova oklopa, već "oklop sve pamti". Ova informacija je bitna i za obnovu različitih oštećenja koja se mogu javiti na oklopu.

Potrebno je očistiti mjesto ozljede Betadinom ili 0,75 % chlorhexidinom, te mjesto ostaviti otvoreno da se stvori, tzv. krasta ili mjesto prekriti flasterom, zavojem, a prije toga prekriti ga tupferom. To je također potrebno da ose i muhe ne izazovu dodatne probleme, da ne polažu jaja u ranu ili ne sišu krv.

Deformiranim dio oklopa (višak) bi trebalo ukloniti jer može biti koban za kornjaču. Savjetujem Vam da potražite pomoć specijalizirane ambulante za egzotične životinje (npr. "Šapa" Taborska 5A, Zagreb) ili Veterinarskog fakulteta.