Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Obraćam vam se s problemom u nadi da ćete mi moći pomoći. Imam kujicu mješanku pekinezera i terijera, staru 9 mjeseci. U zadnjih mjesec dana počela je cviliti čim joj dotaknem zadnje nogice, a u zadnjih par dana cvili i kad ju podignem. Uglavnom, stalno cvili i više ne znam što da radim. Više se ne penje na kauč, neće hodati po stepenicama ili hoda po stepenicama, ali samo do pola pa više neće! Ipak voli šetati i vodim ju van, tada je sve ok, trčkara ispred mene i maše repom. Sjedi na kauču, grize kost, kost padne na pod ona počne cviliti... Da li je moj pas previše razmažen? I još sam primjetila da voli gristi i lizati zid. Zbog čega? Nadam se da ćete mi pomoći jer njeno konstantno cviljenje je više previše. Niki

O: Simptom koji navodite (cviljenje) može biti potpuno bezazlen te upućivati na način privlačenja pažnje, no ne treba isključiti postojanje nekakvog patološkog procesa kojeg svakako treba riješiti ambulantno, odnosno kliničkim pregledom kod veterinara.

O otežanom kretanju, odnosno smetnjama u kretanju možete saznati iz odgovora kolegice Davorke Balantin, dr.vet.med. ovdje te kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med. ovdje.

Nadalje, akutna bol u abdomenu, praćena naglom i žestokom boli trbušne stijenke i ostalim simptomima i znacima (između ostalog i cviljenjem), upućuje na oboljenje jednog ili više organa u abdomenu (akutna upala želuca i/ili crijeva, torzija želuca, maligni proces, ukliještena kila, upala gušterače, bubrežna kolika, zastoj mokraće, upala pluća, upala poplućnice, oboljenja kralježnice, akutna upala jetre, itd.). Također, postoje stanja koja u kratko vrijeme dovedu do upale potrbušnice i kliničke slike akutnog abdominalnog zbivanja, a lepeza mogućih uzroka je vrlo široka.

Ukoliko opisani simptomi nisu prestali ili su možda uznapredovali, savjetujem Vam da se što prije obratite svojem veterinaru. Točan uzrok cviljenja Vašeg šteneta može se utvrditi samo pregledom životinje i eventualnim dodatnim dijagnostičkim postupcima, a sukladno tome i određivanje adekvatne terapije, ukoliko bude potrebno.

Što se tiče problema lizanja zida (alotriofagija ili neprirodan apetit), ono je najčešće znak da organizmu nedostaje ili je poremećen promet mineralnih i/ili vitaminskih tvari.

Kako biste uklonili nestašicu vitamina i minerala u organizmu, potrebno je kujici dodavati uz hranu vitaminsko-mineralne preparate kao što je, npr. od Pfizera "VMP" (vitamini, minerali, proteini), od Canine "Canillete" (mineralni dodatak hrani za pse), od Agisana "BioCondican" (vitaminsko-mineralni dodatak prehrani za pse i mačke) ili od Veterine "Kostovit" (vitaminsko-mineralni dodatak hrani za sve vrste i kategorije životinja).

OZNAKE: