Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Željela bih vam reći kako ste stvarno super i kako često idem u vašu trgovinu. Imam jedno pitanje. Imam jednu papigicu tigricu, mužjaka, već godinu dana. Kad sam ga dobila prvih par dana je bio tih a onda je postao živahan. Sad je opet malo tiši, ne želi se igrati, ne želi ići na prst i grize. A u zadnje vrijeme je malo mršaviji i čupa si perje. Nije mi jasno zašto jer normalno jede, pije i pjeva. Često ga puštam da leti po stanu, a sad je dobio i ženkicu koju stalno ''gricka''. Da li je to ponašanje u redu i što da napravim. Hvala, Sara

O: Tigrice su ptice koje u prirodi žive u većim jatima.

Vrlo su društvene i lako ih je pripitomiti. Promjenu u ponašanju Vašeg ljubimca izazvala je nova ptica koja se nenadano uključila u zajednicu. Kako je navikao biti sam u svojoj krletki i u društvu ljudi, ovo je za njega pomalo stresna situacija. Isto tako, spolni hormoni učinili su svoje, te se vođen instinktima Vaš ljubimac nastoji svidjeti ženki. Ako u tome ne uspijeva, očito je frustriran i zato agresiju pokazuje prema Vama, odnosno čupka svoje perje. Postavite im gnijezdo u krletku i neki od materijala kojim će ga obložiti.

Vjerujem da će s vremenom oni biti harmoničan i zadovoljan par, a za podizanje opće otpornosti i vitalnosti ptičica ponudite im neki od multivitaminsko- mineralnih pripravaka za papigice ("Hagen", "Orlux", "Vetoqiunol" ili dr.).

OZNAKE: