Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupila sam teleskop ribicu 20.1.06. Kada sam je nahranila nije htjela jesti i stalno je bila na dnu akvarija, dok je moja druga ribica pajčolanka ludovala po akvariju.
Molim pomoć! Gabriela

O: Prirodni medij u kojem ribe žive je voda. Voda u akvariju i voda u prirodi nisu iste. Ribe (ovisno o vrsti) također zahtjevaju različite uvjete u kojima žive. Voda je vitalni element i stoga su optimalni uvjeti vode važni kako za život tako i za odgovarajuću prehranu ribe.

Postoje razni dodaci za pitku vodu (klor) čine je higijenski čistom, ali su opasni i u vrlo malim količinama za ribe. Gradska voda se mora pripremiti da bi bila upotrebljiva za ribe. To se može postići sredstvima za tretiranje vode koja vežu teške metale i uništava klor. Vrlo je bitan i kemijski sastav vode (tvrdoća, kiselost, amonijak, nitriti i nitrati), temperatura, svjetlost kao i pravilna prehrana. Iz svega navedenoga dade se zaključiti da su ribama za normalan život potrebni što prirodniji uvjeti, te osim prehrane i uvjeti u akvariju ovise o čovjeku.

U Vašem slučaju vjerojatno nisu zadovoljeni optimalni uvjeti u akvariju, neke ribe se brzo prilagode, a one slabijega imuniteta sporije. Vašoj ribici vjerojatno će trebati vremena za razliku od druge da se prilagodi. Stoga Vam savjetujem da budete strpljivi. A radi preventive, kako bi isključili neko od mogućih oboljenja, savjetujem Vam da akvarij tretirate jednim od preparata koji imaju učinak kako protiv gljivičnih i parazitarnih, tako i protiv bakterijskih oboljenja.

U trgovinama Pet Centra možete dobiti sve potrebne informacije od strane akvarista, o načinu pripreme vode i testiranju kvalitete vode te o sredstvima za liječenje riba.