Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja papiga se čudno ponaša, sjedi na podu krletke malo raširenih krila, glasa se kao da pjeva i njiše se s noge na nogu. Kada joj se približim viče na mene. Ona je ženka i stara je oko 5 godina, do sada nije nikada snijela jaje. Pomozite mi, recite što da učinim.
Ivana

O: Ako Vaša ptica, osim navedenog, pokazuje promjene od strane probavnog ili dišnog sustava, te ako je bezvoljna i nakostriješena, svakako je što prije odnesite na veterinarski pregled.

Ptice je preporučljivo kod svake sumnje na oboljenje (ako se stanje ne popravlja u roku od 6 sati) odvesti na pregled. Kod akutnih trovanja, krvarenja ili sl. to treba biti u najkraćem mogućem roku.

Promjene u ponašanju ptice koje ste opisali nameću dodatno pitanje - je li Vaša nimfa uistinu ženka?

Ponašanje koje opisujete karakteristično je za spolno zrele mužjake koji su spremni za parenje. Takve životinje se počinju glasati (nešto slično pjesmi), kreću se po dnu kaveza ili prečkicama ritmično ustranu ili naprijed-nazad, a krila su im lagano odmaknuta od tijela. Kako bi jedinka u prirodi svojim ponašanjem naglasila spolnu pripadnost, tako i vaš papagaj (?) "viče" na vas ne bi li Vam pokazao kako je dominantan.

Razlike između ženki i mužjaka uočljive su u dobi od oko 9 mj. starosti. Kod sivih jedinki ženke imaju poprečno prugasto repno perje, dok je ono u mužjaka jednobojno. Isto tako, ženke s donje strane krila imaju svijetle točkice kojih u mužjaka nema. Mužjaci imaju izrazito narančaste fleke na obrazima, dok je kod ženki cijelo lice manje jasnih boja. Kod žutih je primjeraka ove razlike nešto teže odrediti, ali one postoje i pticu treba pažljivo pogledati pod jačom rasvjetom.

OZNAKE: