Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kunića starog oko 2 godine koji se u zadnje vrijeme čudno ponaša. Skače kad god netko od ukućana prode pored njega i diže se na prednje noge kao da očekuje da mu nosimo nesto za jesti. Zna se zabuljiti u jednu točku i ne pomaknuti neko vrijeme ili kunja sjedečki. Izgleda mi kao da nije normalan, pogotovo kada se zabulji u jednu točku. Možete li mi reči koji bi mogao biti uzrok takvog ponašanja? Meni jedino pada na pamet da mu je možda vrijeme parenja pa je zato čudan. I mozete li mi reči par riječi o kastriranju kunića? Zahvaljujem!! Davor

O: Spolna zrelost kod kunića nastupa obično u dobi od 3 - 6 mjeseci.

Kunići većih pasmina kasnije sazrijevaju nego oni manjih pasmina. Divlji se kunići pare od veljače do svibnja, dok su domaći kunići spremni za parenje u svako godišnje doba ako su uvjeti prehrane i držanja povoljni.

Ako osim navedenih znakova Vaš kunić ne pokazuje smetnje od strane probavnog, urogenitalnog ili dišnog sustava, vjerojatno se radi o prolaznim promjenama. Moguće je da Vaš, već spolno sazrio kunić, pod utjecajem hormona mijenja ponašanje. Isto tako moguće je da su se dogodile neke promjene u njegovoj okolini koje ga zbunjuju ili ekscitiraju. No ipak Vam savjetujem da ga odvedete na pregled u veterinarsku abmbulantu kako bi se isključila neka od oboljenja vezana uz deficit vitamina ili mikroelemenata u prehrani.

Kastracija kunića provodi se u općoj narkozi, ambulantno. Testisi se podvezuju i odstranjuju. Kunić po zahvatu dobiva antibiotik kako bi se izbjegle bakterijske infekcije. Oporavak u pravilu teče bez komplikacija.