petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam vaš akvarij sa 160 litara vode i toplovodne ribice. Bavim se ribicama već 40 godina. Izgleda da imam parazite u akvariju. Tamnosmeđi, vretenasti, dužine 4-7 milimetara. Kako da se ih riješim? Crviće ne vidim po dnu akvarija, već u filteru koji je iznad akvarija pa kako vi kažete vjerojatno dolaze sa hranom. Hranu godinama kupujem kod vas i to stalno istu hranu. Možda da promijenim vrstu hrane? Hvala. Mirko

O: Uravnotežena i pravilna prehrana riba sastoji se u tome da ribe jedu raznoliku hranu, koja treba sadržavati izbalansirani omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masnoća, vitamina i minerala.  Ribama je potrebna upravo ona hrana koju bi one našle u prirodnim staništima jer takva hrana osigurava različitost u prehrani. Između ostalog, hrana su kukci, ličinke, crvići, alge, bilje i voće. Ovisno o vrsti riba neke više vole jesti meso, dok druge više vole biljke.

Kako ste i sami naveli da se već nekoliko desetljeća bavite akvaristikom, ovakve informacije Vam svakako nisu strane.

Ono što sam time željela istaknuti je kako ne bi bilo loše da s vremena na vrijeme mijenjate proizvođače hrane za tropske ribice, odnosno da povremeno ubacujete neku od dodatnih hrana za pojedinu vrstu ribica koje imate u akvariju. Npr. uz svakodnevnu kompletnu hranu za tropske ribice dodajete kroz tjedan larve crvenog komarca, daphniu, artemiju, i sl. Također, postoje i pojedinačne posebne hrane za guppyje, skalare i druge ribice, koje daju bolju pigmentaciju i boju ribicama kao i dodatni stimulans za imunitet ribicama koje su izloženije utjecaju stresa. Korištenjem uvijek iste hrane može se dogoditi da se ribice iscrpe i tada lakše i poboljevaju.

Što se tiče crvića, kako ih ipak niste vidjeli na ribicama, vrlo vjerojatno su oni nastali iz truljenja ostataka hrane zbog pojačanog hranjenja ili su možda u pitanju i larvice komaraca koje se također često znaju naći u filterima akvaterarija i akvarija, a nisu parazitski crvi. Kako biste ih se riješili, možete to pokušati prokuhati filter materijal. Visoka temperatura bi trebala „odradit posao“ i crvići bi trebali nestati.

Savjetujem Vam da koristite raznovrsnu ishranu i da obratite dodatnu pozornost kod hranjenja da sva hrana koju dajete ribicama bude pojedena, dakle kroz 3-4minute od hranjenja.