martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam papigu Baraband. Vidio sam po internetu da se spominju crvi za papige, ali nemogu nigdje naći, da li ih je poželjno daviti i toj vrsti papige. A što se tiče kuhanog jajeta, je li može jesti i bjelanjak ili samo žutanjak? Hvala, Krešimir

O: Nekada su 'stari' uzgajivači ukrasnih ptica hranili svoje ljubimce tvrdo kuhanim jajem. "Receptura" je bila da se daje i bjelanjak i žutanjak prokuhan i izmrvljen vilicom ,u tu smjesu dodaje se manja količina izmrvljenog keksa od maslaca (takozvani petit beurre) jer potiče rast perja;  par kapi svježe iscjeđene naranče radi mirisa i vitamina C. Ovako pripremljena smjesa se ponudi papigi u trajanju od pola sata do sat, nakon toga se uklanja iz krletke jer jaje poprima miris (sumpor) i nije ugodan za ptice. Naravno, ne daje se cijelo jaje već jedna četvrtina. Ovakav obrok koristi se u periodu razmnažanja i mitarenja, odnosno u proljeće i može se davati svaki ili svaki drugi dan tokom mjesec dana.

Vezano uz prehranu crvima, neki vlasnici ili uzgajivači daju čak i kuhano pileće meso, sve ovisi o iskustvu uzgajivača i njegovim tehnikama uzgajanja. Crviće u prirodi ptice love i jedu te ih neki uzgajivači imaju iz toga razloga i koriste u uzgoju. Možete pokušati s crvićima brašnarima koje imamo u ponudi Pet centra (inače se koriste u teraristici). Pokušajte ponuditi svom ljubimcu za početak 1-2 crvića jer je upitno hoće li ga Vaš ljubimac prihvatiti s obzirom na to da se najvjerojatnije radi o papigi iz uzgoja, čiji roditelji možda također nisu navikli na "živu hranu".

 

OZNAKE: