Odgovara:
Dunja Herceg, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Od nedavno imam dvije crvenouhe vodene kornjačice kupljene u vašem Pet centru pa imam nekoliko nedeomica: 1. primjetila sam da im se na oklopu stvara "mahovina" tj. sluzav pokrov neugodnog mirisa. Molim vas da mi odgovorite da li je to u redu ili to nekako treba ukloniti. 2. dobila sam upute da ih hranim 2 puta dnevno račićima, no nisam sigurna koliko im količinski treba svakoj davati ( 4-5 račića ili više ) stoga molim odgovor. 3. da li im treba vodu u kojoj borave prokuhavati ili je dovoljna odstajala voda.
Hvala,
Lovorka

O: Poštovana Lovorka,

vodu za držanje kornjača ne treba prokuhavati jer one u prirodnim staništima ne žive u destiliranoj vodi. No zbog tvrdoće naše vode uputno je kondicionirati vodu i za to bih vam preporučila Nutrafin Basix - neutralizator vode za kornjače s kalcijem.

Naslage na oklopu kornjače trebate pri svakom čišćenju terarija ukloniti mekanom spužvom pod mlazom mlake vode, pri ćemu će i Vaše kornjače uživati. Na isti način treba isprati i kamenje i ukrase ako ih imate u terariju.

Što se tiče prehrane, kornjače treba promatrati i ovisno o njihovoj veličini jedan obrok bi bio ona količina koju one pri jednom davanju pojedu. Ne treba dakle pretjerivati jer se u protivnom stvara organski otpad i razmnožavaju bakterije. Preporučila bih Vam i preparat Nutrafin turtle clean koji će eliminirati potencijalni organski otpad u terariju.