Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U akvaristivi sam totalni amater. Kćer mi je dobila 2 crvenkapice i mali okrugli akvarij od 6 litara. Imamo ih 10 mjeseci i do sada je sve bilo OK. Hranimo ih 2 puta dnevno s Nutrafin hranom, a cijelu vodu mjenjamo svaka 3 dana. Danas se jednoj ribici na perajama pojavilo nešto kao crni trokutići (rubovi, zadebljanja) na krajevima peraja, a jedino što mi se čini da nam se zadnji 10-ak dana voda nekako prebrzo zamuti pa ne znam da li je to neka bakterijska infekcija. Strah nas je da ne bi uginula. Što možemo učiniti, postoji li neki lijek?
Molim vas savjet.
Lidija

O: Kako bi ribice bile zdrave i što duže živjele, potrebno im je osigurati uvjete što sličnije onima u prirodi. Dakle, bolesti u akvarijskih ribica usko su vezane za uvjete držanja.

Svaka promjena vode, djeluje vrlo stresno na ribice, što dovodi do pada imuniteta i pojave oboljenja. Čestim mijenjanjem vode mijenja se i cijelokupni medij u kojem ribica žive, odnosno remeti se biološka ravnoteža akvarija. Iz tog razloga savjetujem da nabavite veći akvarij sa adekvatnom filtracijom, koja će odstranjivati nečistoće iz akvarijske vode, a voda će biti duže čista i bistra. Prenapučenost akvarija, također je jedan od stresnih čimbenika, koji djeluje vrlo nepovoljno na ribice. Svakoj ribici je potrebno omogućiti 1-2 litre vode na svaki centimetar dužine, uzevši u obzir veličinu koju postignu kao odrasle jedinke. Dakle, za dvije crvenkapice preporučuje se minimalno 20 litara vode. Kod svake djelomične ili potpune zamijene vode preporučuje se koristiti sredstvo Dajana Start plus, koje veže klor i teške metale, te štiti sluzokožu riba. Osim Dajana Start plus sredstva potrebno je koristiti i sredstvo Dajana Biofiltzr, koje obnavlja korisnu filter bakteriju.

Osim filtracije vrlo je bitna i adekvatna aeracija akvarija, kako bi se osigurala dovoljna količina kisika u akvarijskoj vodi.

Potrebno je i UV osvijetljenje, kako bi se osigurala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu i pigmentacija sluzokože. Osvjetljenje je potrebno oko 12 sati na dan.

Jednom mjesečno savjetuje se provijeriti i kemijski sastav vode, koji uključuje pH, amonijak, nitrate, nitrite itd., specijalnim testovima koje možete kao i ostalo nabaviti u našim trgovinama.

Ribice se hrane 1-2 puta na dan, u vrlo malin količinama, a sve što padne na dno predstavlja višak, koji dodatno onečišćuje vodu. Prenajedanje često dovodi do rupture crijeva, što završava vrlo bolnom smrću.

Temperatura vode ne bi smijela prelaziti 26 stupnjeva celzijusa (iznimno samo za vrijeme liječenja), jer na višim temperaturama ubrzava se metabolizam ribica, a time se skraćuje životni vijek.

Kod Vaših ribica najvjerojatnije se radi o bakterijskoj infekciji, koja je najvjerojatnije posljedica ne adekvatnih uvjeta držanja. Bakterijske infekcije kompliciraju gljivičnim i parazitarnim infekcijama, pa nastaje mješovita infekcija, koja dodatno komplicira stanje. Upravo zbog toga je vrlo bitno na vrijeme reagirati, kako bi osim navedenoga spriječili i širenje infekcije na unutrašnje organe i septikemiju. Tamne promjene i zadebljanja na repnoj peraji najvjerojatnije su krvni podlijevi ili hematomi, a ponekad se i zbog infekcija javlja i promjena pigmentacije. Promjena pigmentacije česta je pojava kod hladnovodnih ribica, no nije uvijek vezana isključivo za infekcije.

Svakako Vam savjetujem da, ukoliko ste u mogućnosti, ribicama omogućite sve što sam gore navela jer sama terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate. Često se događa da nakon terapije u vrlo kratkom roku, zbog ne adekvatnih uvjeta, dođe do reinfekcije. Za sada povisite temperaturu vode na 30 stupnjeva celzijusa, postepeno za 1-2 stupnja dnevno, kako biste izbjegli temperaturni šok. Nakon liječenja na isti način temperaturu spuštamo. U vodu je potrebno staviti jednu žlicu kuhinjske soli na svakih 50 litara vode, te pojačati filtraciju i aeraciju akvarija. U vodu dodajte sredstvo Medi Mor od Aquarium Munstera prema uputama koje propisuje proizvođač. Uz lijek dodajte i multivitaminske pripravke u kapima, kao što je Fishtamin od Sere ili Avitol od JBL-a.

Novonabavljene ribice preporučaju se držati u karantenskom akvariju minimalno 15 dana.

Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.