Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka, ženku staru dva mjeseca. S obje unutrašnje strane butina počela je opadati dlaka sa pojavom crvenila i ranica čime je popraćena i njena hiperkativnost, bježanje iz ruku .. Da li je moguće da je oboljela od demodikoze? Koji su uzroci tog oboljenja, pojave bakterija? Da li ju je moguće izliječiti i bez Dr pregleda? Je li moguće uginuće? Kako izliječiti crvenilo i spriječiti širenje? Da li je svrabež ili peckanje reakcija na kožno oštećenje? Da li je moguće da su navedene kožne promjene produkti ugriza mlade ženkice za njenu njušku?
Hvala, Naida 
P.S. Pohvale za web site!

O: Promjene na koži mogu biti razlicitih uzroka, od alergija, prehrane siromašne vitaminima i mineralima, hormonskih disbalansa, pa do bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija.

Alergije mogu biti uzrokovane alergenima u okolini, od kojih su najčešći oni vezani za stelju, ektoparazite i hranu. Prehrana mora biti raznovrsna, odnosno sadržavati - osim gotove tvorničke hrane za hrčke - voće i povrće. Manjkava prehrana može, pored ostaloga, izazivati i probleme s kožom i dlakom. Bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde također mogu biti usko povezane s promjenam na koži. Bakterijske i gljivične infekcije najčešće nastupaju nakon pada lokalnog imuniteta, te se očituju svrbežom, alopecijom, te pojavom krasta. Primarna gljivična infekcija može se komplicirati sekundarnim bakterijama i obrnuto. Infestacija buhama i drugim ektoparazitima može se očitovati alergijskim dermatitisom, koji uz svrbež ima za posljedicu i gubitak dlake.

Od parazitarnih infekcija, najčešće se spominju šuga i demodikoza. Demodex species su grinje koje se normalno nalaze u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama svih domaćih životinja. Bolest se može javiti u dva oblika, kao lokalizirana i kao generalizirana demodikoza. Postoji i dobna i pasminska predispozicija za demodikozu. Tako se demodikoza češće javlja u mladih jedinki, a može se s majke prenijeti na potomstvo.

Kod mladih životinja ova bolest povezana je s primarnim nedostatkom celularnog imuniteta, dok se kod odraslih životinja javlja sa metaboličkom poremetnjom (hipertireoidizam, hiperadrenokorticizam) ili ako primaju terapiju (glukokortikoidi, citotoksični lijekovi) koja oštećuje imunološki sustav. Lokalizirana demodikoza se sastoji od nekoliko područja koja su ljuskava i crvena, najčešće na licu ili prednjim nogama. Generalizirana demodikoza zahvaća velika područja na tijelu. Može se javiti i upala lojnih žlijezda, a moguće su i sekundarne bakterijske infekcije.

Na žalost, na ovaj način bez prehodno učinjenog kliničkog pregleda, bakterioloških, mikoloških i parazitoloških pretraga, te eventualno drugih dijagostičkih metoda, nemoguće je sa sigurnošću tvrditi da se radi o demodikozi. Ukoliko se demodikoza generalizora i ne liječi, a komplicira se bakterijama, postoji opasnost po život Vašeg ljubimca.

Svakako se što prije obratite svome veterinaru, kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo s adekvatnom terapijom. Nemojte sami terapirati životinju, jer pošto se radi o vrlo mladoj životinji, i male doze mogu biti letalne.