Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 5 mjeseci dobila sam ribicu - lavlju glavu. Držim je u običnom okruglom akvariju bez filtera, vodu joj mjenjam svakih 7 dana. Hranim je hranom "Naturafin max" jednom dnevno po 2-3 listića. Problem je u tome što je prije nekoliko dana ribica jednostavno pocrnila, točnije dobila je crne mrljice po perajicama, repu, zadnjem dijelu tijela, oko očiju... Što mogu učiniti? Inaće, imala je već faze plutanja (što prsno, što leđno),  kao i fazu da ju je zadnji (repni) dio povlačio prema površini. Unaprijed zahvaljujem, Ana

O: Promjene koje opisujete najvjerojatnije su posljedica bakterijske infekcije.

One se manifestiraju kao ulceracije na tijelu i perajama, sitna točkasta krvarenja, ranice, oštećenja krajeva peraja, te gubljenje pigmenta ili pojava tamnih mrlja. Često se javljaju i znakovi unutrašnjih upalnih promjena: proširenje trbušne stijenke, ispupčenje očne jabučice, te abnormalnosti u plivanju.

Kao terapiju Vam preporučujem JBL "Furanol" tablete. Terapiju treba provoditi kroz 4 dana, a za to vrijeme ne biste trebali koristiti druge lijekove.

Preporučila bih Vam da ribicu smjestite u veći akvarij te da joj vodu češće izmjenjujete. Bilo bi dobro da dva puta tjedno promjenite 50% vode. Trebala bi biti odstajala ili tretirana nekim od sredstava za pripremu akvarijske vode (npr."Aquatan").