petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Nabavio sam helena puža koji mi je pojeo čitavo stablo u 65 litara velikom akvariju zanima me da li će mu smetati temperatura koja je u akvariju od zlatne ribice jer nema grijača u tom akvariju? Hvala. Ivan

O: Clea helena, Helena puž ili još poznat i kao puž ubojica je miroljubiva vrsta porijeklom iz Indonezije. Po težini za održavanje spada u srednju težinu, a osnovna hrana su mu drugi manji puževi i pužići iako se smatra svejedom, pa dakle u slučaju ako pojede svu svoju lovinu, krenuti će se hraniti sa ostacima hrane, trulim listovima biljaka i dr. Obično se hrani tako da svaka 3-4dana pojede 1-2 puža. I ovisi naravno o veličini populacije Helena puža koju imate. Sa malim odstupanjima uobičajeno je na 60L akvarija imati 4-6 puževa.  Ljudi ih najčešće dakle kupuju kada im se pojavi problem sa puževima koji su unešeni izvana sa novokupljenim biljkama ili ribicama iz pet shopova.  Za razliku od ribice Botie koja se također hrani puževima, Helena puž nije zahtjevan za uzgoj i održavanje. Uvijeti potrebni da bi ga se održi su neutralna do blago lužnata voda ( kiselu vodu pH< 7, vrlo loše podnosi) te temperatura vode optimalno 20-23 °C ( neki izvori navode i do 27°C).

Također ne zahtjevaju dodavanje soli u vodu jer su baš izričito slatkovodni puževi koji u prirodi mogu živjeti i u malim jezercima i lokvama gdje uvijeti vode nisu baš idealni.
Oni nisu kao ostali puževi hermafroditi pa prema tome neće se niti množiti ubrzano. Dakle, vratimo se na Vaše pitanje, najčešće se Helena puž kombinira sa tropskim ribica u tropskim slatkovodnim akvarijima, gdje ga često možete vidjeti zakopanog u podlogu gdje mirno čeka da naiđe njegova hrana.

Staviti ga u uvijete hladnovodnog akvarija sa zlatnim ribicama je moguće i mislim da odnos između ribica i puža nebi trebao biti agresivan, no međutim malo me brine to na koji način ćete provjeravati temperaturu da li je ona na toj potrebnoj razini barem 20°C? Pri svakom mijenjanju vode temperatura obično opada i to bi za puževe mogla biti u najmanju ruku dosta stresna situacija ako ne i kobna.  Dakle, moja preporuka ako već ne možete na drugi način osigurati povoljne uvijete "Heleni " u tropskom akvariju ( npr. na način da ga hranite tableticama algi ili da mu osigurate druge pužiće za ishranu), onda barem staviti grijač u akvarij sa zlatnim ribicama i održavati temperaturu u optimalnom spektru.