Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kako čistiti žlijezdu muškog zamorčića, s čim, na koji način, može li se čistiti kantarionovim ili nevenovim uljem? Ili nekim baby uljem bez mirisa? Da li je to ulje otrovno za zamorca ukoliko ga zamorac poliže? Na koji način držati zamorca prilikom čišćenja? Žljezda je masna i sluz koju izlučuje se stvrdnula. Probala sam sa običnom vodom i krpicom ali to ne uspijeva. Postoji li poseban preparat za to? Koliko košta? Hvala, Mara

O: Zamorci se rijetko otimaju kad ih se podigne, no često glasovno protestiraju. S iznimnom pažnjom je potrebno dizati zamorca kako ne bi došlo do ozljeđivanja.

Prilazite zamorcu u tihom okruženju, ispunjenim povjerenjem. Jednom rukom obuhvatite ramena, stavite palac iza prednjih nogu, a prstima obuhavtite tijelo na suprotnoj strani sa umjerenom silom. Držite ga uspravno. Slobodnom rukom obuhvatite donji dio tijela kako bi poduprli težinu zamorca. Ako se otima, čvršće prihvatite zadnje noge kako bi imali bolju kontrolu. Morate ga primiti s obje ruke. Kad se umiri i osjeti sigurno, razmaknite noge kako bi očistili područje između njih. Zamorci, poput svake životinje imaju svoj miris, no uz pravilnu higijenu on je jedva uočljiv. Zamorci se izuzetno trude ostati čisti, uređivajući se svojim prednjim zubima, jezikom i stražnjim nogama. No, oni dugodlaki ipak zahtijevaju svakodnevno češljanje i četkanje kako bi ostali čisti i bez zapetljane dlake. Produkt žlijezda (lojne žlijezde) muškog zamorca rezultat je aktivnosti bakterija i urina stvarajući specifičan miris. Služi im u komunikaciji.

Što se njege tiče, kratkodlakim zamorcima je dovoljno nježno četkanje kako bi otklonili nečistoću, a također i otklonili sekret žlijezda. Kod dugodlakih mužjaka potrebno je skratiti dlaku oko spolovila jer postoji mogućnost da dlaka uđe u spolovilo i uzrokuje infekcije. Upotreba kantarionovog ili nevenovog ulja mogla bi uzrokovati začepljenje izvodnih kanala, tako da bih Vam savjetovala da ga ne upotrebljavate, bez obzira što nije otrovno ako ga zamorac poliže.

U našim Pet centrima možete pronaći šampon za suho pranje Hobby Program Trixie, a cijena mu iznosi 33,60 kn. Navedeni šampon njeguje i štiti dlaku na nježan način, uklanja slabe mirise i osigurava lijepu i njegovanu dlaku. Kupajte ga jedino kad je to potrebno. Nije ga potrebno kupati ukoliko mu krzno nije uprljano ili masno. Kupanjem se uklanja prirodna masnoća kože i može isušiti dlaku. Ako ga morate kupati najbolja rješenja su blagi šamponi kao oni za mačiće ili dječji, no u vrlo malim količinama. Zamorce, iako to baš i ne vole, valja kupati s blagim šamponom, najviše tri puta mjesečno, a po potrebi se smije samo stražnjicu oprati i češće. Prilikom kupanja valja paziti da im voda ne dospije u uši.