Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Da li se Škotskoj kratkodlakoj mački čiste uši?
Hvala,
Ema

O: Kao što je na slično pitanje prije nekoliko dana već odgovorila kolegica Havrle iz veterinarske ljekarne u Pet centru Osijek, mogu samo ponoviti: zdrave mačke se same čiste i uređuju, ali je svakako pohvalno, s vremena na vrijeme, "zaviriti" u njihov slušni kanal, kako bismo na vrijeme uočili da li se tamo događa nešto van uobičajenog.

Uho je rudimentirani organ koji vodi tonove i lokalizira zvuk, prenosi niske šumove, kod šaputanja itd. Zvuk putuje uhom i potiče bubnjić na vibriranje. U srednjem su uhu tri kosti: nakovanj, čekić i stremen prenose vibracije na unutarnje uho koje se zove pužnica, te dalje na slušni živac.

U ušima se nakuplja i u fiziološkim uvjetima ušna smola ili cerumen, koji je produkt sekreta žlijezda zvukovoda.

Cerumen ima i zaštitnu ulogu i izrazito je higroskopan, odnosno nakuplja vodu i dodatno bubri što ima za posljedicu začepljenje zvukovoda. Otežana drenaža cerumena i njegov transport do zvukovoda dovodi do idealnih uvjeta za razmnožavanje gljivica, bakterija i ušnih parazita.

U slučaju potrebe, uši možete čistiti za to predviđenim sredstvima, ne češće od jednom u desetak dana. Uši možete čistiti komadićem vate, rupčićima, a možete koristiti i štapiće, s kojima trebate biti jako oprezni. Uši se čiste samo do onog dijela koje nam je dostupno. Ako je potrebno intervenirati u dublje dijelove, to svakako prepustite svome veterinaru.

U Pet Centru možete kupiti specijalne otopine za čišćenje ušiju:

- Otifree od Vetoquinola, koji ima jaku sposobnost otapanja cerumena i prljavštvine unutar uha. Čišćenjem se reduciraju bakterije i gljivice u vanjskom slušnom kanalu.
- Ohren-Reinniger od Beaphara, otopina je za čišćenje ušiju koja sadrži posebno sredstvo za regeneraciju kože i sluznice.
- Canina rupčići koji su natopljenu u posebnu tekućinu za njegu ušiju, a podnošljiva je i za pse i za mačke.

OZNAKE: